Olümpiatähtede edasised rahasummad otsustab sotsmeedia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt.
Usain Bolt. Foto: SCANPIX

Olümpiasangarid saabuvad Londonist koju. Ja loodavad sotsiaalmeedia abil oma rahaliste laekumiste tipphetke pikemaks venitada.

Nii mõnegi sportlase teenimisvõimalused tegid mängude kontekstis äkktõusu. Ka nende omad, keda ennegi teati-tunti – nagu USA ujumismasin Michael Phelps ja Jamaika välk Usain Bolt.

Nagu kinnitab sponsortehinguid vahendav firma SponsorHub, võivad mõlemad mainitud suurkujud teenida ca 50 miljonit dollarit aastas, kui suudavad venitada oma rambivalguse kiired olümpiahetkest pikemaks.

Antud vallas on kiirelt otsustavaks faktoriks kujunenud sportlaste järgijaskond Twitteris, Facebookis ja teistel sotsmeedia saitidel.

«Brändid pärivad alati, kui palju ühel või teisel sportlasel järgijaid on,» ütles Bolti agent, Pace Sports Managementi direktor Ricky Simms. «Paljude firmade jaoks on just see kanaliks, mille kaudu nad oma klientide sihtgrupini jõuda tahavad.»

Turundusjuhtide sõnutsi on olümpiasportlastel traditsiooniliselt olnud vaid lühike ajahetk, mille jooksul oma saavutustest profiiti lõigata, sest nad kaovad kiiresti avalikkuse huviorbiidist. Sotsiaalmeedia võimaldab aga sportlastel oma kontakti fännidega pikendada, jagades nendega oma sõnumeid, pilte ja videoid.

Reeglina tähendab sponsorlus tänapäeval ka mingit liiki reklaami sportlase Twitteri või Facebooki konto kaudu. Nii näiteks postitas Bolt Londoni mängude eel sõnumeid oma sponsoritest: näiteks pilti külmikust, mis oli pilgeni täis oranži spordijoogi Gatorade’i pudeleid.

Sportlastel ei lubatud mainida olümpiamängude perioodil (mis lõpeb homme) sotsiaalmeedias sponsoreid  ilma vastava eriloata. Reklaamijad, kes toetasid küll olümpiasportlasi, kuid ei olnud mängude ametlikud sponsorid, ei tohtinud samuti mängude eel, ajal ja järel seda suhet avalikkuse ees rõhutada.

Niipea, kui nimetatud blokeering «maha võetakse», tuleb sportlasi toetanud firmadelt ilmselt lainetena reklaame, milles nad «omasid» õnnitlevad.

Sportlased aga ujutavad – kõigi eelduste kohaselt – sotsmeedia üle tänuavaldustega oma sponsoritele.

Üks suurimaid interneti-kaaskondi on olümpiasportlastest Boltil: üle 8 miljoni Facebooki fänni ja 1,6 miljonit säutsulugejat Twitteris (enne mänge 620 000).

Praegu sponsoreerivad Bolti muuhulgas Visa, Puma ja Gatorade, kuid ta ostib võimalusi oma brändi haaret laiendada. Simmsi sõnutsi tuli Boltilt hiljuti uus mobiilimäng.

Ühtlasi käivad läbirääkimised kasutamaks Bolti vahvat võidupoosi erinevatel toodetel alates lukskaupadest kuni tualett-tarveteni.

Paljude olümpial ilma teinud sportlaste jaoks võib võidu sponsori-diilideks teisendamine aga palju raskemaks osutuda.

USAd võimlemiskullaga rõõmustanud Gabby Douglas kasvatas oma Twitteri-järgijate hulga 29 000 juurest 654 000 tasemele. Kuigi neiu on hetkel üks «sponsoreeritavamaid» sportlasi, võib tema tähtsus turundajate silmis kiiresti kahaneda – kuna enamik võimlejaid püsib tipus lühikest aega, samuti ei tunta selle ala vastu väljaspool olümpiat erilist huvi, ütlevad turunduseksperdid.

«Pole kahtlust, et Gabby väärtus sponrorite jaoks on [tänu kuldmedalile] eksponentsiaalselt kasvanud,» ütles Chicago turundusfirma Engage Marketingi asutaja Kevin Adler. «Kui ma oleksin loov ja terane agent, siis ma lisaksin boonusklauslid, mis pakuksid finantsstiimuleid, kui järgijate arv sotsiaalmeedias kasvab.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles