Eesti Pank: hõive kasvu panustas sisenõudlus

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööpakkumised.
Tööpakkumised. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann rõhutab, et töötusemäära vähenemine tänavu teises kvartalis tugines eelkõige sisenõudlusele orienteeritud valdkondades, üldine tööjõu tootlikkus aga hoopis langes.

Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann toob välja, et hõivatute arv kerkis aastaga 21 700 võrra ning eelkõige sisenõudlusele orienteeritud teenuste valdkondades. Samal ajal vähenes töökohtade arv töötlevas tööstuses, kaubanduses ja kinnisvaraga tegelevas sektoris  - kokku 10 400 võrra.

Ehkki tööealine elanikkond on kahanemas, tööjõu pakkumine aastavõrdluses kasvas, tööjõus osalemise määr jõudis rekordilise 67,9 protsendini.

Tööpuudus langes teises kvartalis 10,2 protsendini, sealjuures vähenes nii lühi- kui ka pikaajaliste töötute arv ning samal ajal ka pikaajaliste töötute osatähtsus töötute hulgas, heitunud ehk töö leidmise lootuse kaotanud inimeste hulk kahanes aastaga 5700 võrra.

«Kuna hõive kasvu panustas suletud sektor ning hõivatute koguarv kasvas majanduse mahust enam, siis üldine tööjõu tootlikkus aastaga langes,» kommenteeris Viilmann arenguid, kelle sõnul ei ole tööturunäitajate osas olulist halvenemist oodata seni, kuni majanduskasvu näitajad püsivad positiivsed.

«Hõivatute koguarvu kasv siiski aeglustub,» rõhutas Viilmann, seni on majanduse ja hõive kasv olnud kiire eelkõige kriisijärgse madala võrdlusbaasi tõttu. «Edaspidise kasvutempo hoidmiseks peaksid välisnõudlus ja ekspordikasv hoogustuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles