Narva elektrijaamad lõpetasid taastuvenergia tootmise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva elektrijaam
Narva elektrijaam Foto: Liis Treimann

Seoses kooskõlastusringile läinud elektrituru seaduse muutmise eelnõuga, mis kehtestab tagasiulatuvalt 375 GWh piiri rohelise elektri tootmisele Balti elektrijaama koostootmisplokis, lõpetati Narva elektrijaamades hakkepuidust taastuvenergia tootmine.
 

«Alates sellest nädalast põletame hakkepuidu asemel Narvas 100 protsenti põlevkivi. Põlevkivist elektri tootmine on küll suurema keskkonnamõjuga, kuid kuna kavandatav seaduse muudatus jõustuks tagasiulatuvalt alates 1. jaanuarist 2012, otsustasime peatada biokütuse kasutamise vältimaks ettevõttele kahjumi tekitamise riski,»selgitas Eesti Energia juhatuse liige tootmise valdkonnas Raine Pajo.

Pajo sõnul on kahetsusväärne, et eelnõus piiratakse just kõige väiksemat  toetust vajavat taastuvelektri tootmist.

Põlevkivi ja puiduhakke koospõletus elektri ja soojuse tootmiseks on odavaim viis taastuvelektri tootmiseks, sest see vajab Pajo kinnitusel kõige väiksemat toetust.

Põlevkivi ja biokütuste koospõletus on peale kavandatavat taastuvenergia toetuste muutmist elektritarbijale odavam kui uute tootmisvõimsuste, nt tuulikute rajamine, kuna taastuvenergia tootmiseks saab kasutada olemasolevaid elektrijaamu.

Näiteks tuulest toodetud elektri eest garanteeritakse tänases  turuolukorras tootjale 9,3 senti kilovatt-tunnist ja biomassi kasutavale  suurele elektrijaamale planeeritakse eelnõuga tuluks 7,1 senti  kilovatt-tunnist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles