Hispaania kommertskinnisvara turg kukkus kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania ja Itaalia kommertskinnisvara turud on sisuliselt kokku kukkunud
Hispaania ja Itaalia kommertskinnisvara turud on sisuliselt kokku kukkunud Foto: SCANPIX

Hispaania ja Itaalia kommertskinnisvara turud on sisuliselt kokku kukkunud, mõlemas riigis langes tehingute arv teises kvartalis enam kui 90 protsenti.

Hispaanias registreeriti teises kvartalis vaid kolm kinnisvaratehingut (esimeses kvartalis 58). Veelgi hullem oli vastav vaatepilt Itaalias – 56 tehingu tasemelt tuldi alla kahe peale.

Ränk allakäik kõneleb sellest, et investorid väldivad kinnisvara omamise riski nimetatud riikides, kuna euroala majandustulevik on niivõrd ebakindel.

Kokku olid Hispaania kontoripindade, kaupluste ja tööstuskinnisvara tehingud teises kvartalis väärt 67 miljonit eurot ehk 74 protsenti alla esimese kvartali 260 miljoni euro.

See tähendab, et Hispaania jäi kinnisvaratehingute poolest esmakordselt alla naaberriigile Portugalile.

RCA turuanalüüsi divisjoni direktor Joseph Kelly ütles: «Riskide vältimine, eriti piiriüleste institutsionaalsete investorite poolt, on toonud kaasa olukorra, kus tehingud Lõuna-Euroopas on sisuliselt seiskunud.»

2000. aastate alguses tekkis Hispaanias odava laenuraha ja ülespuhutud ootuste tõttu kinnisvaramull. Globaalse krediidikrahhi käigus kukkus sealse kinnisvarasektori väärtus sadade miljardite eurode võrra.

Hispaania pankadele jäid pihku tohutud portfellid täis kontoripindu, kauplusi ja arendamiseks eraldatud maid, mida reeglina sai maha müüa vaid väga valusate allahindlustega.

Viimase kvartali valguses on aga ilmne, et kadunud on isegi allahinnatud kinnisvara ostmise isu.
«Me ei ole veel loonud eraldi lahtrit tehingute tarvis, kus kasum hakkab laekuma peseetades... esialgu,» ütles ühe Hispaania varafondi kõrge ametnik.

«Aga praegu ei ole hindamiseks mingit reaalset alust. Kui vara istub pankades müüki oodates kaheksa aastat – kuidas sa siis üldse midagi hindad?» lisas ta.

Juhtivad kinnisvaraanalüütikud usuvad, et Hispaania ja Itaalia investiorid on olnud oma kinnisvaraturgude osas eitusfaasis.

Kinnisvarateenuste firma Jones Lang LaSalle’i Euroopa divisjoni juht Christian Ulbrich ütles, et hiljutiste kukkumiste valguses on hakanud tekkima reaalsustaju: «Läinud aasta lõpust alates on asjad kõvasti alla käinud ning hinnad langevad drastiliselt.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles