Fitch: paljud Lõuna-Euroopa pangad sõltuvad Euroopa Keskpanga rahast

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga peahoone Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga peahoone Frankfurdis. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Fitch ütleb oma investoriuuringu ülevaates, et Euroopa pangad vajavad lähiaastail Euroopa Keskpangalt taas uusi pikaajalisi refinantseerimislaene, Lõuna-Euroopa pangad on keskpanga rahastamisest aga sõltuvad.

Reitinguagentuuri Fitch poolt küsitletud investoritest 53 protsenti ütlesid, et nende hinnangul Euroopa pankade üldised laenutingimused lähiajal halvenevad.

82 protsenti vastanutest ütles, et Euroopa pangad vajavad kahe aasta jooksul Euroopa Keskpanga poolset pikaajalist refinantseerimist, ehkki alles tänavu süstis keskpank Euroopa pankadesse refinantseerimisoperatsioonide (LTRO) käigus ligi triljon eurot.

Fitch rõhutab, et paljud Lõuna-Euroopa pangad on muutunud Euroopa Keskpanga operatsioonidest sõltuvaks, kuna viimane on nende ainus pikaajaline rahastusallikas.

«Kui need pangad ei suuda võimendust piisavalt kiiresti vähendada, vajavad nad oma refinantseerimislaenude tagasimaksmisel tõenäoliselt abi,» hoitas Fitch.

Euroopa Keskpank väljastab teatud Euroopa pankadele LTRO käigus väga madala intressiga laene, mida pangad omakorda kõrgema tootlusega investeeringutesse (näiteks riigivõlakirjadesse) paigutavad või reaalmajandusse välja laenavad.

Varem väljastas Keskpank LTRO-laene kolmeks kuuks kuni aastaks, kirjutab CNBC. Viimaste, möödunud aasta detsembris ning tänavu veebruaris toimunud LTRO käigus ka kolmeks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles