Tõnu Palm: järgmine poolaasta tuleb meile ja naabritele nõrgem

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm.
Tõnu Palm. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Nordea Panga peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul on Eesti majanduskasvu aeglustumine ekspordimahtude vähenemise tõttu ootuspärane.

Palmi sõnul prognoosib Nordea tänavuseks aastakasvuks 2 protsenti ning selles valguses on I poolaasta majanduskasvu aeglustumine ootuspärane.

Kuna eksport, eelkõige töötlev tööstus on kõige olulisem panustaja majanduskasvu, mõjutab kasvunumbreid eelkõige eksport, millel I poolaastal oli aastatagusega võrreldes aga tugev võrdlusbaas, selgitas Palm.

«Lühiajaliselt suudame eksporditulude laekumiste vähenemist kompenseerida sisetarbimisega,» kommenteeris Palm, kes rõhutas samas, et kuna laenunõudlus on ikkagi mõõdukas ei ole ka sisetarbimisel  väga laialdasi kasvuvõimalusi.

«See, et Eesti numbrid on olnud suhteliselt head, näitab, et koostöös Saksamaa ja Põhjamaadega on Eesti konkurentsivõimeline. Läbi põhiturgude on ligipääs olemas ka kaugematele turgudele,» sõnas Palm. Nii on Eesti kasvunumbrid jätkuvalt märgatavalt paremad kui Euroopas keskmiselt. Sealjuures on positiivseks uudiseks see, et kaubanduspartner Rootsi on I poolaastal suutnud ekspordimahtusid tõsta ning Saksamaa on suutnud eksporti kasvatada ka Aasia ja Ameerika suunal.

«Ka Põhjamaades on töötleva tööstuse toodang languses, raskem on võita turuosa,» kommenteeris Palm aga Eesti ekspordimootori, töötleva tööstuse lähiperspektiive.« II poolaasta tuleb nõrgem nii meie lähinaabritele kui meile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles