Kohus: fiskaalleppe ratifitseerimiseks ei pea Prantsusmaa põhiseadust muutma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president François Hollande
Prantsusmaa president François Hollande Foto: SCANPIX

Prantsusmaa konstitutsioonikohus otsustas neljapäeval, et Euroopa Liidu fiskaalleppe heakskiitmiseks ei ole riigi põhiseadust muuta vaja.

Otsus on kasulik president Francois Hollande'ile, kes pääseb valitsevat sotsialistlikku parteid ja selle liitlasi lõhestada ähvardavast vaidlusest põhiseadusparanduse üle.

Fiskaalpakt kehtestab range eelarvedistsipliini, et võidelda eurotsooni haaranud ja maailma majandust ohustava võlakriisiga.

Märtsis allkirjastatud leppe peavad heaks kiitma euroala 17 liikmest 12 ning Prantsusmaa loodab järgida Itaalia, Saksamaa ja teiste eeskuju ning ratifitseerida pakti septembris, enne kui see järgmise aasta algusest jõustub.

Fiskaalleppe on allkirjastanud peale Suurbritannia ja Tšehhi kõik Euroopa Liidu liikmesriigid.

Riigikogu on võtnud selle heakskiitmise eelnõu töökavva sügiseks. Pakt ei pane Eestile küll selgesõnalisi rahalisi kohustusi, kuid on vahetult seotud Euroopa stabiilsusmehhanismiga (ESM). Nimelt on fiskaalleppega ühinemine ja selles seatud tingimuste täitmine eelduseks, et mõni euroala riik võiks tulevikus üldse ESMist abi küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles