Ligi: maksulaekumised annavad märku oodatust paremast majanduskasvust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahandusminister Jürgen Ligi
Eesti rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul annavad head maksulaekumised  märku oodatust suuremast majanduskasvu, rahandusministeeriumi kevadise majandusprognoosi kohaselt kerkib Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) sellel aastal 1,7 protsenti ja tuleval aastal kolm protsenti.

Maksulaekumised on oodatust paremad, mittemaksulisi tulusid on vähem ning enamik neist on laekunud dividendid. Üldiselt on seis ootuspärane, kommenteeris Ligi neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil.

«Tavapäraselt on mittemaksuliste tulude laekumine ja kasutamine olnud esimesel poolaastal aeglasem,» sõnas Ligi. «Põhiline tegur on siin kvoodimüügi rahad, mida enam ei laeku ja mida ka kulutatakse planeeritust mõnevõrra aeglasemalt.»

Ligi sõnul olid esimeses kvartalis maksulaekumised päris head ning olukorra halvenemist pole teises kvartalis märgata. «Eelarvesse laekus makse 48,3 protsenti aastaks planeeritust,» lausus Ligi. «Sotsiaalmaks ja üksikisiku tulumaksu laekumised olid oodatust pisut paremad, käibemaks laekus oluliselt paremini ja aktsiisid tavapäraselt.»

Ligi sõnul on käibemaksu paremat laekumist mõjutanud eelkõige seadusandlikud muutused. «Me oleme muutmas regulatsiooni, kuid see veel ei kajastu oluliselt maksulaekumistes,» lisas minister. «Maksud ikkagi eelkõige tuleb viimase sendini kokku korjata ja maksutõusud ei ole see, millele me panustame.»

Ta lausus, et kulud on riigi eelarves üsna eelmise aasta tasemel, kulusid on tehtud 44,8 protsenti planeeritust. «Kasvanud tegevuskulude suurenemise põhjuseks on kaitsekulutused, mis on osaliselt tegevuskuludena kajastatud,» sõnas Ligi. «Personalikulud on samas eelmise aasta tasemel.»

Ligi märkis, et juulikuus on need tendentsid üldiselt säilinud ning käibemaks ja juriidilise isiku tulumaks laekuvad oodatust paremini.

Rahandusminister lisas, et ka sel aastal on raske küsimus eelarve tasakaal. Rahandusministeerium avaldab reedel teise kvartali laekumiste kokkuvõtte, suvine majandusprognoos peaks tulema augusti lõpus või septembri alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles