Maailma viljavarud kahanevad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisu
Nisu Foto: SCANPIX

Maailma enimkasvatatavate teraviljade laoseis kahaneb juba kolmandat aastat järjest, suurendades imporditavate toiduainete maksumust, mis on niigi juba rekordilised 1,24 triljonit dollarit, kirjutab Bloomberg.

Maisi, nisu, sojaubade ja riisi laoseis (kokku) kahaneb 2013. aastal 1,8 protsenti nelja aasta madalaimale tasemele, ennustab USA põllumajandusministeerium. USA, kes on maailma suurima eksportija, kogusaak tuleb kehvim alates 1988. aastast, kuumus kahjustab Euroopa teraviljasaaki ning India mussoonvihmad on tavapärasest viiendiku võrra väiksemad.

Juuli alguses ennustas Rahvusvaheline teraviljanõukogu (International Grains Council) selleks hoooajaks rekordsaaki, tänaseks prognoositakse juba kaheprotsendilist langust.

«Inimesed arvasid, et selle aasta lõpus ujume me maisis,» ütles varahaldusfirma Harvest Capital Strategies portfellihaldur Kelly Wiesbrock. «Aga siis tuli juuni ja juuli ning kõigest sellest on alles jäänud vaid vrakk,» lisas ta.

Saagikuse langus kergitas maisi ja sojaubade hinna eelmisel kuul rekordkõrgele ja nisu hinna nelja aasta kõrgeimale tasemele. Teraviljade hinnad on sel aastal enimkallinenud toorained ning investeerimispankade Goldman Sachs, Macquarie ning Credit Suisse prognooside kohaselt kestab see trend edasi.

Nisu hind on Chicago kaubabörsil sel aastal kerkinud 41 protsenti 9,1825 dollarini buššel (umbes 35 liitrit), sojaubade hind on kallinenud sel aastal 31 ja maisi hind 27 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles