Opositsioonierakonnad avaldasid vastuseisu ESMi eelnõule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Peeter Langovits

Opositsioonilised Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide fraktsioonid väljendasid vastuseisu riigikogus Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise seaduseelnõu valitsuse esitatud kujul vastuvõtmisele.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) riigikogu fraktsiooni hinnangul läheb riigikogus arutatav ESMi asutamislepingu ratifitseerimise seaduseelnõu vastuollu põhiseadusega, mistõttu ei ole eelnõu muutmata võimalik selle poolt hääletada.

Vigade ja vastuolude kõrvaldamiseks esitavad sotsiaaldemokraadid eelnõule rea parandusettepanekuid, teatas fraktsioon.

SDE fraktsiooni liige Rannar Vassiljev ütles pressiteates, et eelnõust kumab läbi rahandusministri mure, et ESMiga seonduvat pole vaja avalikult arutada ja selgitada. «Seetõttu on üritatud viia võimalikult palju õigusakte parlamendi täiskogu asemel Euroopa Liidu asjade komisjoni, mis on aga vastuolus konstitutsioonilise riigikogu kodu- ja töökorra seadusega,» ütles Vassiljev.

«Eelnõu annab valitsusele võimaluse otsustada, kas ja mida ta saadab komisjoni ning mida suurde saali,» lausus Vassiljev. «Samuti ei pea valitsus arvestama Euroopa Liidu asjade komisjoni ja riigikogu soovitustega.»

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon tegi kolmapäeval ettepaneku ESMi puudutav eelnõu tagasi lükata, et lahutada selle ratifitseerimine ja siseriiklik rakendamine eraldi eelnõudeks. Jüri Ratas sõnas oma kõnes riigikogu ees, et ESMi näol on tegemist väga olulise küsimusega, millega ei tohi kiirustada.

Ratas märkis, et ESMi eelkäija Euroopa Finantsstabiilsuse Fond (EFSF) pidi olema tulekahjukustutaja ja ESM pidi hakkama tegelema sisuliste probleemide lahendamistega. «Paraku tundub, et tegelikult pole sisuliste probleemideni siiani jõutud,» lausus Ratas.

«Keskerakonna fraktsioon toetab põhiseaduskomisjonis välja käidud seisukohta, et ühes eelnõus ei peaks olema koos välislepingu ratifitseerimine ja siseriiklik rakendamine,» lisas Ratas. «Meie soov on, et antud eelnõu lahutatakse kaheks, kus ühega ratifitseeritakse ESM ja teine eelnõu korraldaks selle siseriiklikku rakendamist.»

Keskerakonna fraktsioon tegi ettepaneku ESMi asutamislepingu ratifitseerimise eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Riigikogu lükkas ettepaneku tagasi 56 vastuhäälega, ettepanek sai 32 poolthäält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles