Montilt nõutakse abipaketist lahtiütlemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti.
Mario Monti. Foto: Dani Pozo/AFP

«Me saame üksi hakkama!» kuulutavad üksteise võidu Itaalia analüütikud ja poliitikud, kallates Mario Montit üle ettepanekutega, kuidas äratada riigi uinuvad ressursid ning vältida sattumist Berliini ja Brüsseli diktaadi alla, nagu nad seda aduvad.

Initsiatiive on igasuguseid, alates patriootlikult tagasihoidlikest kuni poliitiliselt oportunistlikeni. Kuid kokku kõlavad nad kui võimas protestikoor peaministri aadressil, mida viimasel on raske ignoreerida – nüüd, kus ta kaalub suveräänsuse loovutamist vastutasuks euroala abifondide ja Euroopa Keskpanga sekkumise eest võlaturgudele. Seda enam, et sekkumise hüved on udused.

Värskeima ettepaneku registreerisid eile Itaalia parlamendis kaks vasaktsentristlikku rahvaesindajat – Giulio Santagata ja Giacomo Portas – kes usuvad, et itaallasi on võimalik veenda, kodumaa hüvangu huvides, maksma juba ette ära osad oma maksudest.
«Enne kui me lõpetame kui kreeklased, tahame me näidata, et oleme võimelised ise ennast päästma,» ütles Financial Timesile Santagata, endine minister ja veendunud eurooplane.

Kuigi ta tunnistab, et üksnes ülalmainitud meetmega Itaalia võlaprobleemi ei lahendaks, ning et vaevalt see ka iial seaduseks vormistatakse, loodab ta siiski, et suutis niiviisi valitsust tegudele kannustada.

Palju radikaalsem on aga paremtsentristliku partei ettepanek, mida juhib endine peaminister Silvio Berlusconi, kes valmistub massiivseks kampaaniaks tuleval aastal toimuvate üldvalimiste võitmiseks.
See ettepakek lüüakse Monti lauale täna.

Edasipüüdlik rahandusminister Renato Brunetta, kes antud initsiatiivi kallal töötab, ütleb, et eesmärgiks on lõigata Itaalia 2 triljoni eurose võlamäe tipust viie aastaga maha 400 miljardi eurone kiht.

Brunetta keeldus avaldamast Financial Timesile ettepaneku üksikasju, kuid kinnitas, et jutt käib kolmekordse A reitinguga eraviisilise fondi asutamisest, mis hakkaks väljastama võlakirju, mille tagatiseks kasutaks valitsuse poolt eraldatud mittestrateegilisi riigivarasid.
«Me saame ise hakkama. Itaalia on rikas maa, meie inimestel on harjumus palju säästa,» ütles Brunetta.

Võlaintressidelt – mida praegu makstakse muserdavad 80 miljardit eurot aastas – kokkuhoitud raha läheks maksude kärpimiseks ning kasinuse-majanduslanguse nõiaringi purustamiseks.
Itaalia aastapikkune topeltlangus jätkus ka teises kvartalis, ametlikel andmetel kukkus sisemajanduse kogutoodang eelmise kvartaliga võrreldes 0,7 protsenti, aastatagusega kõrvutades aga 2,5 protsenti.
 

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles