Monti sakslastele: Itaalial ei ole sakslaste raha vaja

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister rõhutas intervjuus ajalehele Der Spiegel, et Itaalial ei ole sakslastelt vaja mitte rahalist, vaid moraalset tuge, kirjutab Reuters.

Monti tunnistas, et tunneb muret Itaalia parlamendis hoogu koguvate ELi, euro ja Saksamaa vastaste meeleolude üle, sel ajal kui sakslased on tõrkunud astuma vajalikke samme ühiste eurovõlakirjade väljastamise ning muude abimeetmete kasutusele võtmisel.

«Kui kõik läheb plaanipäraselt, jään ametisse 2013. aasta aprillini,» sõnas Monti, kes avaldas samas lootust, et suudab oma Euroopa sõprade, aga eriti Saksamaa, moraalsel toel selle ajaga Itaalia suuremast finantsilisest hävingust päästa.

«Aga ma ütlen selgelt: moraalsel, mitte finantsilisel toel,» rõhutas Monti. «Mulle on jäänud mulje, et enamik sakslasi arvab, et Itaalia juba on saanud Saksamaalt või Euroopa Liidult rahalist abi – aga see ei ole tõsi,» rõhutab Monti. «Ei ole saanud ainsatki eurot.»

Samuti rõhutas Monti, et nii Euroopa Liidu ühisturg kui ühisvaluuta on majanduslikult kõige kasulikum just Saksamaale.

«Saksamaa võidab madalatest riigivõlakirjade intressidest. Kõrged laenuintressid, mida Itaalial praegu tuleb maksta, subsideerivad madalaid intresse, mida maksab Saksamaa,» rõhutas Monti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles