Kirjanikud nõuavad Google’ilt iga kopeeritud raamatu eest 750 dollarit kahjutasu

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google otsingumootor.
Google otsingumootor. Foto: SCANPIX

Google’i kohtusse kaevanud USA kirjanikud ja fotograafid nõuavad iga loata digitaliseeritud ja veebikeskkonnas täispikkuses või osaliselt avaldatud raamatu eest 750 dollari suurust kompensatsiooni.

Google alustas miljonite raamatute skännimisega ning omaenda digitaalse raamatukogu loomisega juba kaheksa aastat tagasi, trükistele saadi juurdepääs avalike ning ülikoolidele kuuluvate raamatukogude kaudu, kirjutab Bloomberg.

Mais lükkas New Yorgis Manhattanil asuv föderaalkohus tagasi Google’i ettepaneku kirjanikke ja fotograafe esindavate organisatsioonide poolt esitatud hagide tühistamiseks.
Google väitis, et antud organisatsioonidel puudub igasugune õiguslik alus, mille põhjal tehnoloogiahiiglast autoriõiguste rikkumises süüdistada, ning kui üldse, siis peaks kõiki esitatud süüdistusi vaatama läbi ükshaaval, mitte lubama hagejatel neid ühendada. Kohus sellega aga toona ei nõustunud.

Nüüd on hagejad esitanud kohtule omapoolsed vastavasisulised nõudmised.

Ühe raamatu kohta käiva 750 dollarilise kahjutasu kõrval nõuavad USA Authors Guild ning American Society of Media Photographers otsust, mille kohaselt raamatute ja piltide kopeerimine ja nende täispikk või osaline esitamine ei kvalifitseeruks „ausa kasutuse“ (i.k fair use) alla, selle abil loodetakse tulevikus vältida sarnaste probleemide kordumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles