Itaalia šokis paketi peale mineku väljavaatest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti
Mario Monti Foto: SCANPIX

Väljavaade, et peaminister Mario Monti võib olla sunnitud paluma euroala abifondide aktiveerimist riigi võlakirjade toestamiseks turgudel, saadab šokilaineid üle Itaalia rahutu poliitmaastiku.

Mõnede kommentaatorite arvates tähendab Euroopa Keskpanga (EKP) «rangete ja efektiivsete tingimuste» nõue seda, et Itaalialt röövitakse suveräänsus ning tuleva aasta aprillis (mittevalitud Monti mandaadi lõppedes) toimuvateks üldvalimisteks valmistuvate poliitikute käed seotakse kinni.

Diplomaadid usuvad, et Monti punnib Brüsseli poolt pealesurutud režiimile vastu niikaua kui võimalik, kuna Euroopa valitsused ootavad esimest sammu Hispaanialt.

Õhus on Euroopa-vastase tagasilöögi oht: nagu näib, on kerge panna Itaalia valijaid uskuma, et vaatamata nende ohvritele (maksukergituste, kulukärbete ja palgakülmutuste aktsepteerimise näol) lõikab kõigest kasu Saksamaa.

«Neljas Reich,» kriiskas pealkiri endise peaministri Silvio Berlusconi perele kuuluva Milano ajalehe Il Giornale esilehel, mille all ilutses kantsler Angela Merkeli foto ülestõstetud käega – mida päevaleht irooniliselt Itaalia fašistide tervituseks nimetas.

Ajaleht võrdles Monti poliitikat sellega, kuidas Briti peaminister Neville Chamberlain 1938. aastal Hitleriga rahu üritas sobitada.

EKP president Mario Draghi ütles teisipäeval, et eurotsooni valitsused peavad pöörduma olemasolevate päästefondide poole, enne kui kõne alla tuleb keskpanga sekkumine võlakirjaturgudele.

Draghi ütles, et EKP «võib [taas] kaaluda» lühiajaliste riigivõlakirjade ülesostmist, kuid eeldab sellisel juhul «rangeid ja efektiivseid tingimusi» Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) poolt.

Pärast Draghi teadaannet ütles Monti reporteritele Madridis, kus ta kohtus Hispaania ametivenna Mariano Rajoyga, et Itaalial ei ole praegu plaanis EFSFi poole pöörduda ning et sellised otsused oleksid «ennatlikud».

Monti ja Rajoy esinesid ühise avaldusega, milles kutsusid Euroopat üles tihedamale eelarvelisele integratsioonile.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles