Šotlastel läks Suurbritanniast eraldumise tuhin üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti rahvussümbol kilt.
Šoti rahvussümbol kilt. Foto: SCANPIX

Šoti valijad on minetamas isu ülejäänud brittidest lahku lüüa.

Nagu näitab värske YouGovi küsitlus, mille tulemused trükkis ära ajaleht The Scotsman, on iseseisvumise toetus kukkunud kolme protsendi jagu ja paikneb 30 protsendi piiril.
Selliste šotlaste osakaal, kes Suurbritanniasse jääda soovivad, on kasvanud 1 protsendi võrra 54 protsendi peale.

Olukord on vastukarva Šoti esimesele ministrile Alex Salmondile, kes tahab pidada 2014. aastal maha iseseisvusreferendumi ning näib ise olevat veendunud väljumise pooldaja.
Paljude arvates kinnitavad küsitluse tulemused ka tõsiasja, et Briti sportlaste olümpiakullad on kujunenud ühtsust edendavaks faktoriks – medalid aitavad maandada šotlaste trotsi ja tahtmist minna oma teed.

Juunis käivitus Britannias parteiülene liikumine riigi kooshoidmiseks. Liikumist veab Alistair Darling, endine leiboristist rahandusminister.

Darling ütles liikumise käivitudes, et Šotimaa võidaks Suurbritanniasse jäämisest palju, istudes mõnes mõttes kahel toolil: neil oleks tugev rahvuslik parlament, aga ka kandev hääl Londonis.
Sõltumatus oleks Darlingu hinnangul kui «ühe otsa pilet, millega läkitada oma lapsed teekonnale teadmata suunas».

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles