Kohus vabastas Jüri Mõisa osalusega kütusefirma konto piirangutest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis.
Jüri Mõis. Foto: Tairo Lutter

Tallinna ringkonnakohus otsustas neljapäeval vabastada endise pankuri ja poliitiku Jüri Mõisa osalusega kütusefirma Letofin Trading OÜ konto rahapesu andmebüroo poolt sellele seatud piirangutest.

Ringkonnakohus rahuldas Letofin Trading OÜ kaebuse politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitseiosakonna rahapesu andmebüroo mullu 19. aprillil tehtud ettekirjutuse peale, mis seadis firma kontole piirangud. Kohus rahuldas ettevõtte kaebuse ja tunnistas ettekirjutuse õigusvastaseks, ütles Tallinna ringkonnakohtu istungisekretär BNS-ile.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas mullu aprillis Letofin Trading OÜ suhtes kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb maksude maksmisest kõrvalehoidumist suures ulatuses. Prokuratuur esitas kahtlustuse kokku kuuele füüsilisele ja kahele juriidilisele isikule. Rahapesu andmebüroo töötajad otsisid mullu 19. aprillil koos kiirreageerijatega läbi kahtlustatavate töö- ja eluruumid. Politsei pidas kriminaalasja raames kinni neli inimest, kuid ei taotlenud kohtult nende vahistamist ning nad pääsesid taas vabaks.

Jüri Mõis ütles mullu aprillis, et maksupolitseinikud otsisid läbi nii tema töökoha kui ka mitmeid teisi töökohti, lisaks pidasid politseinikud kinni ettevõtte kaks juhatuse liiget. «Esitati kahtlustus maksudeklaratsioonis valeandmete esitamises toiduõli ostutehingus. Kaup saabus Eestisse laevaga ja on vahetanud arvatavasti teel omanikku, mis on rahvusvahelises toorainetransopordis tavaline. Maksu- ja tolliameti käsitluse järgi oli Letofin Tradingu ostutehing fiktiivne ja põhjustas riigile kahe miljoni euro suuruse kahju,» selgitas Mõis mullu aprillis kahtlustuse tagamaid.

Mõisa kinnitusel oli tehing aga tegelik. «Läbiotsimine tuli täieliku üllatusena. Me ei olnud teadlikud, et firma tegevus pakub maksupolitseile huvi. Võib-olla on mulle teadmata asjaolusid, aga maksupolitsei käitumine antud situatsioonis oli täiesti ebaproportsionaalne meie 15 töötajaga 18 aastat turul tegutsenud laitmatu reputatsiooniga kollektiivi suhtes,» lausus Mõis mullu aprillis.

Mõis on Letofin Trading OÜ nõukogu esimees. Ettevõtte juhatuse liikmed on Krediidiinfo andmetel Leonid Eivin, Sander Maasik ja Mark Eivin. Nõukokku kuuluvad lisaks Mõisale veel Valter Aman ja Heldur Veinberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles