Swedbank: Läti ja Leedu täidavad rahaliidu nõuded 2013

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: Peeter Langovits

Leedu Swedbanki peaökonomist Nerijus Maciulis avaldas panga prognoosi, mille kohaselt nii Läti kui Leedu suudavad järgmisel aastal täita rahaliitu astumise nõuded, kuid Leedu ei kasuta ilmselt seda võimalust 2014. aastal.

Leedu ja Läti valmisolekut rahaliiduks vaadeldakse järgmise aasta märtsis. Keskmine aastainflatsioon peaks mõlemas riigis selleks ajaks langema Swedbanki hinnangul 2,6 protsendile, selgitas Maciulis. Euroopa Keskpanga prognoosi kohaselt peaks järgmise aasta esimeses kvartalis madalaim inflatsioon olema Rootsis (1,3 protsenti) ning Iirimaal ja Hispaanias 1,7 protsenti. Maastrichti kriteeriumi järgi lubaks see Leedule ja Lätile 3,1-protsendilist inflatsiooni, mis on saavutatav.

Leedu eelarvepuudujääk peaks lähenema nõutavale kolmele protsendile sisemajanduse koguproduktist ja isegi kui see seda ületab, on Leedul loota soodsat suhtumist. Kuigi Leedu suudab rahaliidu nõuded 2014. aastal euroliitu astumiseks täita, ei ole valitsus veel ametlikult teatanud, et soovib seda teha, rõhutas Leedu Swedbanki peaökonomist.

Poliitikud kardavad seda otsust teha, kuna euro populaarsus Leedu elanike seas on väike, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles