Hiina hirmuäratav medalitööstus

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ye Shiwen
Ye Shiwen Foto: SCANPIX

Iga päev toob Hiinale värske medalinoosi. Tõus tabeli tippu oli kiire ja üsna tõenäoliselt troonib Hiina seal mängude lõpuni.

Küllap kergitatakse 16-aastase ujuja Ye Shiweni tulemuse peale kulmusid veel mõnda aega. Asjatundjad sosistavad siiani, et tüdruk on midagi sisse võtnud. Kuid Rahvusvaheline Olümpiakomitee ja paljud teised soovitavad neil «mõistusele tulla».

Mõistusele tulla aitab tutvumine suurriigi ülipõhjaliku spordisüsteemiga, mis rakendus Pekingi olümpia ootuses. Süsteemi nimi on juguo.

Juguo koondab endasse varajased talendijahid, karmid treeningud, patriotismi ja finantsilised stiimulid.

Hiina spordiametnikud rändavad ringi üle kogu maa ja otsivad lapsi, kellel on teatud spordialade jaoks füüsilisi eeldusi. Ka õpetajatele on jagatud juhised, kuidas talente varakult märgata.

Väljasõelutud lapsed paigutatakse erikoolidesse, kus nad allutatakse kurnavale režiimile ja treeneri vastuvaidlematule meelevallale – üsna sarnaselt sellele, kuidas Nõukogude Liidus spordiasju aeti.

Pärast oma teist kulda rääkis Ye reporteritele, kuidas ta 7-aastasena lasteaiast avastati – kus ta torkas silma oma suurte kätega.

Algasid üheksa treeninguaastat. Viis tundi päevas. Kulmineerudes Londoni medalisäraga. «Me tegime kõva tööd,» ütles Ye.

Edu saabudes kiidetakse sportlasi kõrgeks kui kodumaa uhkust. Neile võivad osaks saada rikkused, mis muudavad pere elu igaveseks.

Oma esimesed suurtulemused andis süsteem juba neli aastat tagasi. Barcelonast Ateenani (1992 ja 2004) sai Hiina keskmiselt 56 medalit mängude kohta.

Pekingis hiilgas Hiina juba medalitabeli tipus: 100 tükki, 51 neist kuldsed. 19 kulda rohkem kui Ateenas.

Nagu näib, on edu matnud enda alla mured programmi maksumuse pärast riigile. Samuti ei vaeva partei oma pead läbikukkunud sportlaste pärast, kelle õpingud katkendlikuks kujunesid ja tervis proovile pandi.

Medalistrateegiat on lihvitud peensusteni. Kui treeningutehnika pole piisavalt hea, võidakse sportlased välismaale läkitada. Ye oli üks paljudest Hiina ujujatest, kes mitu kuud Queenslandis parimate Austraalia treenerite käe all mööda saatsid. «Neil on teistmoodi nägemus,» ütles Ye austraallastest treenerite kohta. «Seal olles oli mul teistmoodi tunne.»

Mängude avanädalad on Hiinale ikka imelised olnud. Laskmine ja vibusport – mida pole eriti kallis rahastada – on Hiinale suure saagi kindlustanud. Kulukamad meeskonnaalad nii kiireid tulemusi taganud pole. «Pallimängude pärast me oleme mures,» ütles olümpia eel Hiina tiimi boss Xiao Tian.

Hiinlaste teine nõrk koht on kergejõustik. Teisel nädalal jälitavad jänkid neid jõuliselt.

Kuid nutikas on siiski Hiina «üldvõidule» panustada. Vaevalt, et süsteem alt veab.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles