Monti Soomes: ESMist saab pank

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti koos Soome peaministri Jyrki Kataineniga.
Mario Monti koos Soome peaministri Jyrki Kataineniga. Foto: SCANPIX

Itaalia peaministril Mario Montil õnnestus eile ehitada sillake üle Euroopa põhja-lõuna lõhe ja leida Soome peaministri Jyrki Kataineniga ühine keel vajaduse osas kiskuda alla kriisiriikide lenduläinud laenukulud.

Katainen ütles Helsingis peetud ühisel pressikonverentsil, et turud käituvad irratsionaalselt ega taha tunnustada Itaalia tehnokraatliku peaministri poolt rakendatud reforme.

Soome oli Monti teine peatus diplomaatilisel turneel, mis algas Prantsusmaalt ja lõpeb täna Hispaanias.

Väidetavalt oli Helsingi kõige tähtsam sihtmärk taotlemaks toetust euroala päästefondide sekkumisele võlakirjaturgudele – võimalik, et Euroopa Keskpanga (EKP) toel – kus Itaalia laenukulud taas kontrolli alt väljuma kipuvad.

«Itaalia on riigirahanduse mõistes mugavas olukorras,» ütles Monti ja rõhutas, et tänavune eeldatav eelarvepuudujääk on 2 protsenti ehk pool euroala keskmisest. Kuid ta lisas: «Me oleme väga ebamugavas olukorras, mis puudutab [riigivõlakirjade] ebarealistlikult kõrgeid toolusi.»

Monti väljendas oma usku, et euroala uuele päästefondile ESMile omistatakse panganduslitsents, suurendamaks selle tulejõudu.

Selle seisukohaga vastandus ta otseselt Saksamaale.

Katainen ütles, et riikide jaoks, mis püsivad reformide teel, on tarvis rakendada «kahe sõiduraja» strateegiat koos üleeuroopalise aktsiooniga intressimäärade allatoomiseks. Samas jättis ta täpsustamata, millist sekkumist Soome sellisel juhul toetaks.

ESMi panganduslitsentsi küsimust Katainen ei puudutanud.

Küll aga kinnitasid ametnikud, et peaministrid tundsid kohtumisest siirast rõõmu ja pidasid seda väga positiivseks.

Ametnike sõnutsi on Soome valmis arutama kõiki võimalusi ja mõistab, et nende omad laenukulud on ebarealistlikult madalad.

«Meie jaoks olete te mister Ühisturg,» ütles Katainen, kiites Monti  varasemat elu Euroopa konkurentsivolinikuna ning tunnustades tema praegusi reformikatseid.

Soome ametnikud on varasemalt rõhutanud, et soomlasi on poliitiliselt keerukas veenda Euroopa päästemehhanismidesse rohkem raha eraldama. Nad on osutanud sellele, et ESMi sekkumine avaturgudele ilmselt ei toimiks.

«Sihitud» sekkumist võlakirjaoksjonitel on Soome ametnikud siiski valmis arutama.

Kumbki minister ei tahtnud öelda, mida EKP oma tänasel koosolekul otsustama peaks.

Küll aga pidas Monti vajalikuks kiita EKP presidenti Mario Draghit tema läinud nädalal tehtud märkuste eest Itaalia ja Hispaania ülemäära kõrgete laenukulude aadressil.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles