Kaks juhtimistarkust Harry Potteri loojalt

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J.K. Rowling
J.K. Rowling Foto: http://www.digitopoly.org/wp-content/uploads/2012/03/j-k-rowling-image.jpeg

Harry Potteri looja ja üheks maailma rikkamaks kirjanikuks peetav J.K. Rowling jagab Forbesis oma edu valemit. «Ma olen kõva töö ja vedamise usku, kusjuures sageli viib esimene teiseni,» ütleb ta.

Rowling on elus palju ebaõnnestunud. «Mu lühiajaline abielu varises kokku, olin töötu üksikvanem. Enam vaesem ei olnud võimalik tänapäeva Inglismaal olla, järgmine samm oleks olnud kodutus…Olin suurim ebaõnnestuja, keda teadsin..», räägib ta. «Miks ma räägin ebaõnnestumise kasudest? Lihtsalt sellepärast, et see võimaldas mul aru saada, mis on oluline, mis mitte, ja suunata kogu energia tööle, mis tõesti luges midagi.»

Mis iganes uue toote, teenuse või plaaniga te välja tulete, tasub jälgida seda nagu poleks midagi kaotada, soovitab Rowling. Pühenduge läbikukkumishirmuta. Aga kui te ei suuda oma uuele strateegia niimoodi pühenduda, siis peaksite ilmselt kaaluma mingit teist strateegiat, lisab ta.

Teine Rowlingi juhtimistarkus seisneb keskendumises. Rowling alustas Harry Potteri lugude kirjutamist, sest rong hilines ja tekkis vaba aeg. Nagu ta hiljem on öelnud: «Idee Harryst äkki lihtsalt ilmus. Ma ei oska öelda, mis oli päästikuks, kuid ma nägin äkki väga selgesti ideed Harryst ja võlukunsti koolist. Korraga oli mul olemas peamine idee poisist, kes ei teadnud, kes ta on ja et ta on võlur. Mitte kunagi ei ole ükski idee mind niimoodi erutanud kui see.»

Rowlingi esimene romaan «Harry Potter ja Tarkade Kivi» ei leidnud kohe kirjastajate poolehoidu. Vastupidi, Rowlingi agent pakkus käsikirja 12le kirjastajale ja kõik need saatsid selle tagasi. Kuid Rowling ei andnud alla ja viis aastat pärast Harry Potteri esimese raamatu ilmumist oli ta üks maailma rikkamaid naisi.

Hetkest, mi idee Harry Potterist esimest korda Rowlingi juurde tuli, oli ta keskendunud nende lugude kirjutamisele. Ta lõi romaanidesarja, mis muutis Ameerika ja Briti laste (ja ka täiskasvanute) lugemisharjumusi. Nagu Rowling ise on öelnud, suunas ta oma energia töö lõpetamisele, mis tundus tähtis talle endale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles