Hiina terasetootjate kasumid kukkusid 96 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terasetehas Hiinas Zhejiangi provintsis Hangzhous.
Terasetehas Hiinas Zhejiangi provintsis Hangzhous. Foto: SCANPIX

Hiina terasetootjate kasumid kukkusid esimes poolaastas mullusega kõrvutades 96 protsenti. Hiina ametnike sõnutsi on tööstusharu sisenenud «katastroofitsooni».

Hiina raua- ja teraseliidu (CISA) esimees Zhu Jimin kirjutab ühenduse veebilehel, et häda on tingitud nõudluse langusest ja kulude kasvust.

Viimastel nädalatel on Hiina ettevõtted väljastanud ridamisi kasumihoiatusi, majanduskasvu kerge aeglustumine on andnud kasumitele ebaproportsionaalse hoobi.

Ametlik ajakiri China Securities Journal nimetas terasetööstust «peamiseks katastroofipiirkonnaks» – enam kui 80 protsenti börsil noteeritud terasetootjatest on hoiatanud, et nende tulemused jäävad prognoosidele alla.

«Esimese kuue kuuga kukkusid järsult investeeringud kinnisvarasse, samuti raudteedesse, autodesse ja laevadesse, nõrgestades nõudlust terase järele,» ütles Zhu.

Laevatootmine langes aastatagusega võrreldes 10,1 protsenti, autotööstus kasvas aga vaid 6,7 protsendi jagu.

Samal ajal on rauamaagi hinnad hüppeliselt kasvanud, tõustes maikuuks 153 dollarile tonnist (eelmise aasta lõpus 136 dollarit tonnist).

Analüütikute sõnutsi on kulude kasv üheks oluliseks põhjuseks, miks terasetootjate kasumid alla käivad.

Ajavahemikus 2003-2011 on maagi hinnad kuuekordistunud.

«Hiina sõltub liiga palju imporditud rauamaagist... ja kuna maagi importi valitsevad kolm suurt riigifirmat, on toormehinnad terasetootjate jaoks kasvanud,» ütles Pekingi teraseanalüütik Hou Zhiyun.

Hou sõnutsi oli tänavune esimene poolaasta eriti ränk, seda tänu Euroopa majanduskriisile, ehitus- ja laevandussektori terasenõudluse globaalsele langusele ning Hiina majanduskasvu aeglustumisele.

«Alates aasta algusest on majandus aeglustunud, kuid terasetööstuse tootmisvõimsus on jätkuvalt kasvanud,» ütles analüütik. «Kuna tarned ületavad nõudlust, on terasetoodete hinnad languses.»

Antud olukorras on Hiina terasetootjatele tekkinud suured võlakoormad.

Kasumid on löögi all ka väljaspool terasetööstust.

Riiklike ettevõtete – Hiina majanduse hiiglaste – kasumid kukkusid mullusega kõrvutades 11,6 protsenti. Tegemist on kõige nõrgemate näitajatega alates globaalse finantskriisi puhkemisest 2008. aasta lõpus.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles