Euroopas kogub hoogu kõik-mis-vaja liikumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Mario Monti ja Prantsuse president François Hollande (vasakul)eilsel kohtumisel.
Itaalia peaminister Mario Monti ja Prantsuse president François Hollande (vasakul)eilsel kohtumisel. Foto: SCANPIX

Itaalia mittevalitud peaminister Mario Monti kinnitab, et «tunneli lõpust on hakanud kumama veidi valgust», rõhutades Euroopa Keskpanga (EKP) homse koosoleku künnisel turgudele sekkumise vajadust.

Esimest korda kasutas tehnokraadist minister tunneli kõnekujundit kuu aega tagasi, kui seljataga oli Euroopa Liidu tippkohtumine – mis tema arvates oli edukas.

Päev hiljem algas Hispaania ja Itaalia laenukulude kiire tõus ja tuled tunneli lõpus tuhmusid.

Montil on jalge all turnee, mis viib ta kolme ELi pealinna. Mitte Berliini, kuna kantsler Angela Merkel on puhkusel.

Seega jäid sõelale Pariis, Helsingi ja Madrid. Reisi mõte on organiseerida EKP nõukogu koosoleku eel surveavaldusi Saksa valitsusele.

Eile väljastasid Monti ja Prantsuse president François Hollande ühise pressiteate, milles väljendasid rituaalset otsusekindlust teha euro kaitsmiseks «kõik, mis vaja».

Nad tervitasid EKP presidendi Mario Draghi läinud nädalal tehtud avaldust, et ka tema teeb panga mandaadi raames «kõik, mis vaja».

Märkides, et mõned riigid seisavad silmitsi liiga kõrgete laenukuludega vaatamata sellele, et on juurutanud «keerukaid, kuid vajalikke majandusreforme», esitasid valitsusjuhid üleskutse rakendada kiiremas korras juuni lõpus toimunud tippkohtumise kokkulepped: lubada Hispaanial ja Itaalial taotleda euroala päästefondide sekkumist turgudele (ja kui võimalik, siis EKP abiga).

«Tunneli lõpust on hakanud kumama veidi valgust. Meie ja ülejäänud Euroopa läheneme tunneli lõpule,» ütles Monti Roomast lahkudes.

«Nüüd näeme me Euroopa institutsioonide, aga ka üksikute riikide – sealhulgas Saksamaa – valitsuste hea tahte tulemusi,» ütles Monti.

Riigivõlgade spetsialist, analüütik Nicholas Spiro ütles, et valgus tunneli lõpus vajaks voolu kolmelt faktorilt, mis oleks: usaldusväärne lahendus Hispaania ja Itaalia võlgadele; Saksamaa toetus; ning majanduskasvu taastumine.

«Ükski neist kolmest tingimusest niipea ilmselt ei täitu. Kahjuks on Monti sattunud soovunelmate sfääri,» ütles Spiro.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles