Bill Gross: aktsiad on surnud

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurima võlakirjafondi PIMCO kaasjuht Bill Gross.
Maailma suurima võlakirjafondi PIMCO kaasjuht Bill Gross. Foto: SCANPIX

Maailma suurima võlakirjafondi PIMCO kaasjuht Bill Gross ütles, et investoritel on aeg loobuda igivanast mantrast, mille kohaselt on kasulik osta ja hoida aktsiaid pikkadeks aastateks.

Võlakirjakuningaks kutsutava Grossi sõnul on aktsiate pidevad ja korralikud aastased tootlused minevikunähtus, kirjutab The Wall Street Journal.

«Aktsiatekultus on suremas,» kirjutas Gross eile igakuiselt ilmuvas investeerimisväljavaates. Aktsiad meenutavad tema sõnul paljuski Ponzi-skeemi näidates tootlusi, millel pole reaalsusega mitte midagi ühist.

Ühest küljest pole tema avalduses mitte midagi imestada, sest ta on endale nime teinud võlakirjadega. Samas on PIMCO just ise viimasel ajal hakanud investeerima aktsiaturgudele. 2009. aasta detsembris palkas ettevõte aktsiafondi juhtima USA rahandusministeeriumi kõrge ametniku Neel Kashkari.

PIMCO hallatavate varade suurus on 1,8 triljonit dollarit, kaheksa miljardit sellest on aktsiad.

Gross toonitab, et inflatsiooni arvesse võttes on alates 1912. aastast olnud aktsiaturgude keskmine tootlus 6,6 protsenti, aga ta toonitab, et lähiajal sellist tootlust pole oodata.

Tema sõnul kasvab majandus lähiaastatel 3,5 protsenti aastas, mis tähendab aktsiaturgudele keskmist tootlust maksimaalselt kolm protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles