General Electric: tuumaenergiat on «raske õigustada»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaenergia on võrreldes teiste energialiikidega niivõrd kallis, et seda on «väga raske õigustada», ütles General Electricu tegevjuht Jeff Immelt.
Tuumaenergia on võrreldes teiste energialiikidega niivõrd kallis, et seda on «väga raske õigustada», ütles General Electricu tegevjuht Jeff Immelt. Foto: SCANPIX

Tuumaenergia on võrreldes teiste energialiikidega niivõrd kallis, et seda on «väga raske õigustada», ütles General Electricu tegevjuht Jeff Immelt.

GE on üks maailma suurimaid tuumaseadmete tarnijaid.

«Täna elame me tegelikult gaasi- ja tuulemaailmas,» ütles Immelt, viidates kahele elektriallikale, mille suunas enamik riike tema sõnutsi liigub, kuna maagaas on muutumas «permanentselt odavaks».

«Kui ma vestlen naftafirmade juhtidega, siis nad ütlevad, et nad avastavad kogu aeg üha rohkem gaasi. Tuumaenergiat on raske õigustada, väga raske. Gaas on nii odav ja teatud hetkel, olgem ausad, hakkab ökonoomika ruulima,» ütles Immelt nädalavahetusel Londonis Financial Timesile.

«Nii et ma arvan, et suund on mingisugune kombinatsioon gaasist ja tuule või päikeseenergiast... kuhu minu meelest enamik riike on teel.»

Immelti kommentaarid rõhutavad kolme faktori – USA kildagaasirevolutsiooni, Jaapani mulluse Fukushima tuumakatastroofi ja mõnede taastuvenergiaallikate odavnemise – mõju maailma energiamaastikule.

USA kildagaasibuum on löönud maagaasi hinnad 10 aasta rekordmadalustesse. Mõnede analüütikute hinnangul levib see trend ka mujale, samal ajal kui tuumatööstus seisab Fukushima kiiluvees silmitsi lisakulude ja ebakindlusega.

Bloomberg New Energy Finance’i andmetel on päikesepaneelide turuhinnad viimase kolme aastaga 75 protsendi jagu langenud, mistõttu on päikeseenergia mõnedes maades konkurentsivõimeline elektri päevaste jaehindadega.

Järjekindlalt langevad ka avamere tuuleturbiinide hinnad.

Immelt viibib Londonis seoses olümpiamängudega, mida GE sponsoreerib.

Ettevõte teatab esmaspäeval, et on teeninud alates 2006. aastast olümpialinnade pealt üle 1 miljardi dollari, sealhulgas 100 miljonit dollarit Londoni mängudelt.

GE müüs Londonile mängude tarvis mitu elektrisüsteemi, 120 elektriautode laadimiskohta ja tuhandeid valgusteid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles