Olümpia kujundas Londonist «kummituslinna»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpia kujundas Londonist «kummituslinna».
Olümpia kujundas Londonist «kummituslinna». Foto: SCANPIX

Olümpia on andnud Londoni keskuses «kummituslinna» efekti: külastajad, kes tavaliselt sealsetes poodides, hotellides ja teatrites tungleksid, hoiduvad eemale.

Mängud on meelitanud Londonisse küll 100 000 külalist, mida on eelmistest olümpiatest enam. Samas aga seda aga oluliselt vähem, kui tavaliste aastate 300 000 külastajat.

Ühed suurematest tühjuse all kannatajatest on teatrid.

«Veri voolab, kullake,» ütles Nimax Theatresi tegevjuht Nica Burns. «Minu kuue teatri jaoks oli läinud nädal tänavu kõige hullem. Ma arvan, et olümpia on väga tore – kuid selline tunne on, nagu mina oleksin vibulaskjate märklaud.»

Burns prognoosib, et nende kuue West Endi teatri piletimüük käib suvega alla 30 protsenti.

Näguripäevi näevad ka Londoni tipmised muuseumid ja turistimagnetid. Neid esindav Association of Leading Visitor Attractions (ALVA) kandis ette, et mullusega võrreldes on kahe viimase nädala külastatavus all 30-35 protsenti.

ALVA tegevjuht Bernard Donoghue ütles, et nende liikmed (muuhulgas Briti Muuseum, Tower of London ja teadusemuuseum) «on üritanud päästa olukorda, teavitades inimesi lühematest sabadest ja pikematest lahtiolekuaegadest».

Pealinna metrood ja muud ühistransporti käitav Transport for London (TfL) on kuude kaupa hoiatanud sel suvel Londoni kesklinna tabavate ummistuste eest ning ärgitanud inimesi alternatiivseid marsruute leidma.

Jaamade ja peatuste ooteplatvormide valjuhääldajatest on kõmisenud linnapea Boris Johnsoni hääl, hoiatades «tohutu pinge» eest, mis transpordisüsteemi peatselt tabab.

TfL ütles, et eile oli metrooga reisijaid 4 protsenti rohkem kui tavaliselt.

Broneeringute nappuse tõttu on hotellid nüüd hindu langetanud. Research by Hotels.com ütles, et juunis langesid olümpiaperioodi hotellihinnad Londonis kahe nädalaga ca 25 protsenti.

Lahtiste bussidega ringreise korraldava Golden Toursi tegevdirektor Nick Palan ütles: «Turg on suveks täielikult rikutud. Hotellid ajasid aasta alguses hinnad üles ning suured reisifirmad sõna otseses mõttes lõpetasid Londoni müügi juba mais. Me oleme kukkunud üle 20 protsendi.»

Peaminister David Cameron on öelnud, et nelja aastaga peaks mängudest tulenema 13 miljardi naela jagu investeeringuid, osaliselt ka turismist.

Lähiperspektiivis on hüved siiski üsna hoomamatud.

Londoni toorist parlamendiesindaja Mark Field ütles: «Mitu kuud on kuulutatud sõnumit, et London saab olema pilgeni täis ja et transport pannakse proovile – ja nüüd siis paljud hoiavadki eemale. Kõige kallimatel hotellidel pole häda midagi, sest seal ööbivad ametlikud olümpiakülalised. Aga paljud teised erilist kasu lõiganud pole.»

Donoghue’ sõnutsi pöördus ALVA Transport of Londoni poole palvega anda inimestele uutmoodi nõu: «Kui tipptunnid ja jaamad välja arvata, on London üllatavalt ligipääsetav ja avatud.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles