Euroopa Keskpank valmistub tegutsema

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi.
Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank mõtleb euro päästmise nimel mõeldamatule, kaasa arvatud vastakaid arvamusi tekitavale võlakirjade ostmise programmile ja isegi rahapoliitika kvantitatiivsele lõdvendamisele ehk rahatrükile.

Asjaga kursis olevate allikate sõnul tuleb julge aktsioon viie nädala pärast, aga vihjeid võib saada juba neljapäeval, mil tuleb Euroopa Keskpanga intressiotsus, kirjutab Reuters. Enne seda tuleb mõne asja kohta selgust saada, ütlevad insaiderid. Nende hulgas võib olla täielik abipalve Hispaanialt, eurotsooni juhtide otsus lubada Euroopa Stabiilsusmehhanismil (ESM) osta võlakirju oksjonitelt ehk esmaselt turult ja Saksamaa konstitutsioonikohtu otsusest ESMi vastavusest põhiseadusele.

Kõigepealt tuleb Euroopa Keskpanga presidendil Mario Draghil saada jagu Saksamaa mõjuvõimsast keskpangast. Eelmisel nädalal andis Draghi mõista, et Hispaania ja Itaalia laenukulude kerkimise tõttu liigkõrgele tasemele, on keskpank valmis taas riiklikke võlakirju ostma. Draghi usub, et keskpangal on legitiimne õigus osta Saksamaa turvaliste võlakirjade asemel Hispaania ja Itaalia võlakirju.

Draghi sõnavõtt tuli keskpanga nõukogu mõnele kolleegile, kellega ta pole varem konsulteeritud, üllatusena, ütlesid Reutersile keskpanga allikad. Vastulöök tuli vähem kui 24 tunni jooksul Saksamaa Bundesbankist, kes väljendas vastuseisu võlakirjade ostmise programmile.

«Võlakirjade ostmise programm on problemaatiline, sest see põhjustab valesid stiimuleid,» ütles Bundesbanki presidendi pressiesindaja Jens Weidmann.

Euroopa Keskpank on juba alandanud baasintressi rekordmadalale tasemele, 0,75 protsendile, ostnud 211,5 miljardi euro eest raskustesse sattunud riikide võlakirju ning lõdvendanud tagatisnõudeid.

Lühiajalisteks võimalusteks on baasintressi edasine langetamine ja tagatisnõuete lõdvendamine, aga sellel on piiratud positiivseid ning terve rida tagasilöögi võimalusi.

Euroopa Keskpank võib teha ka pikaajaliste odavate laenude kolmanda vooru. Talvel andis keskpank kommertspankadele odavat laenu triljoni euro väärtuses, aga suur osa sellest on läinud hoiustena keskpanka tagasi, mitte aga laenudena teistele pankadele või nn reaalmajandusse.

Allikate sõnul on keskpangal plaanis ka võlakirjade suuremahuline ostmine. Keskpankurite keelepruugis rahapoliitika kvantitatiivset lõdvendamist ehk lihtsustatult rahatrükki on teinud nii USA kui Suurbritannia keskpangad. Alates 2008. aasta sügisest on USA Keskpank (Fed) oma bilansimahtu kolmekordistanud, Inglise Pank enam kui neljakordistanud, aga Euroopa Keskpank on kasvatanud bilansimahtu alla kolme korra, seda peamiselt pikaajaliste laenude näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles