Kreeka liidrid tahavad kärped ikkagi edasi lükata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka meeleavaldajad.
Kreeka meeleavaldajad. Foto: SCANPIX

Kreeka värskes valitsuskoalitsioonis on ilmnenud esimesed pinged: kaks vasakpoolset liidrit otsustasid enne esmaspäeval toimuvat kriitilist kohtumist konservatiivse peaministri Antonis Samarasega, et riigi järgmine kasinuspakett tuleb ümber teha.

Pasoki juht Evangelos Venizelos ja Kreeka Demokraatliku Vasakpartei liider Fotis Kouvelis leppisid kokku, et sügavad palga-, pensioni- ja toetuste kärped tuleb lükata edasi aastani 2015 – leevendamaks sotsiaalset valu.

Struktuursed reformid peaksid tuleval aastal siiski plaanipäraselt jätkuma, leiavad poliitikud.

Liidrite otsus peegeldab nende erakondades kasvavaid kasinuse-vastaseid meeleolusid.

Valitsusametnikud mõistavad, et reformidega Kreekal manööverdamisruumi pole.

«Me teame, et kui me seekord otsa ringi pööraksime, siis tuleks euroga hüvasti jätta,» ütles üks paketi ettevalmistamisse kaasatud ametnik.

«Ainus küsimus, mille üle võib veel arutada, on alternatiivid kulukärbete rakendamisele vahemikus 2013-2014.»

Üle poole kavandatud kärbetest – mis lepiti kokku eelmise valitsusega veebruaris – tuleksid pensionide ülempiirist (ca 2200 eurot kuus), riigifirmade palkade langetamisest keskmise riigiteenistuja tasemele ning tervishoiukulutuste vähendamisest.

Eelarves haigutava 1,5 miljardi eurose augu täitmiseks kaalutakse teisigi ebapopulaarseid meetmeid, muuhulgas pensioniea tõstmist 65 aastalt 67 peale ning tasu küsimist riigiülikoolide tudengitelt, kes veedavad õppeasutustes pikki aastaid, sooritamata lõpueksameid.

Samaras plaanib rakendada mõned meetmed kiirkorras – näiteks kärpida riigiteenistujate kopsakaid ühekordseid pensionile siirdumise summasid – demonstreerimaks, et on pühendunud Kreeka päästeprogrammi päästmisele.

Plaanis on kiirendada ka järgmisi struktuurseid meetmeid: lihtsustada investeeringute tegemist ja ekspordiprotseduure, ühendada omavahel või sulgeda 200 aegunud riigiorganisatsiooni ning avada seaduse jõuga nn «suletud elukutsed».

Julgustuseks Kreeka ametnikele jäävad «troika» (ELi, IMFi ja EKP) töörühma juhid Ateenasse veel kaheks nädalaks, aitamaks paketi üksikasju lihvida.

Tagasi tulevad nad augusti lõpus, et edusammudele hinnang anda. Kui troika nähtuga rahule jääb, võib Kreeka saada kätte 31,2 miljardi eurose abilaenu osamakse, et rekapitaliseerida panku ja toetada eelarvet.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles