Pinev olukord toob Euroopasse USA rahandusministri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rahandusminister Timothy Geithner.
USA rahandusminister Timothy Geithner. Foto: SCANPIX

Täna saabub Euroopasse äkkvisiidile USA rahandusminister Tim Geithner. Saksa ametivend Wolfgang Schäuble eitas nendevahelise kohtumise eelõhtul vajadust sekkuda Hispaania hüvanguks võlakirjaturgudele ning välistas edasised järeleandmised Kreekale.

Saksamaa jäik vastuseis uutele meetmetele kahe peamise kriisiriigi abistamiseks võib tuua kaasa konflikti USAga, mis ei väsi nõudmast tegusid kriisi ohjamiseks.

Geithner ütles läinud nädalal USA Kongressi ees, et eurokriis on «suurimaks ohuks» Ühendriikide majandusele.

Minister pani Euroopa liidritele tungivalt südamele tegutseda kiirelt ja usaldusväärselt.

Geithneri reis, mille käigus ta kohtub ka Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghiga, tuleb ülilühikese etteteatamisega – avaldus tehti alles reede õhtul.

Schäuble ütles eilse Welt am Sonntagi numbri vahendusel, et «Kreeka abipakett on juba niigi väga vastutulelik. Ma ei näe ruumi edasiste järeleandmiste jaoks.»

Samas kritiseeris ta spekuleerimist Kreeka euroalast lahkumise teemadel.

«Sellega ei saavuta midagi,» ütles Schäuble. «See lihtsalt õhutab üles ebakindlust ja provotseerib vastavaid reaktsioone turgudelt. Sest finantsturud on kõike muud kui mõistuspärased.»

Schäuble väitis, et Hispaania olukord ei ole «meeleheitlik» lihtsalt seetõttu, et laenukulud kerkivad.

Ta ütles, et Madrid on väärt lugupidamist, kuna on «astunud kõik vajalikud sammud», tõstes muuhulgas käibemaksu ja kärpinud riigitöötajate pensione.

«Finantsturud ei tunnusta veel neid reforme, kui küll see tuleb. Usalduse võib kaotada kiiresti, kuid tagasi saab selle võita ainult aegamööda.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles