Dr.Hukatus: S&P 500 kukub 600 punktile

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

USA aktsiaturu etaloniks peetav S&P 500 indeks kukub tänavu üleilmse majanduslanguse süvenemise tõttu tõenäoliselt 600 punktile või isegi allapoole, lausus finantskriisi ettenägemisega dr. Hukatuse hüüdnime saanud New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.

«On tõenäoline, et indeks kukub 600 punktile või sealt isegi allapoole,» vahendas Bloomberg Roubini sõnu. «500 punkti tase on vähemtõenäoline, aga see ei ole võimatu.»

Sel aastal on S&P 500 indeks kukkunud 25 protsenti 676 punktini, see on jätkuks mullusele 38-protsendilisele, alates 1937. aastast suurimale langusele.

Detsembris alanud USA majanduslanguse leevendamiseks on riigi keskpank Föderaalreserv keskset intressimäära langetanud nullini ja president Barack Obama sai kongressilt heakskiidu 787 miljardi dollari mahus majanduse toetuspaketile.

«Isegi kui eelarve- ja rahanduspoliitikas tehakse kõik õigesti, jätkub majanduslangus kogu selle aasta ja tõenäoliselt ka järgmise aasta alguses,» tõdes Roubini. «Majanduslanguse rong väljus enam kui aasta tagasi ja ta jätkab oma reisi,» iseloomustas ta olukorda.

Roubini sõnul on aktsiaturg jätkuvalt silmitsi mitmete riskidega ja langust süvendavad ettevõtete kasumite langus, maailmamajanduse kokkutõmbumine ja pankade hämarad väljavaated.

Maailmapanga tõdemuse kohaselt langeb maailmamajandus esimest korda pärast II maailmasõda ja kaubandus teeb läbi viimase 80 aasta suurima languse. See on rahvusvahelise valuutafondi IMF jaanuarikuisest 0,5-protsendilisest langusprognoosist pessimistlikum nägemus.

«Oodatust kehvemate makrouudiste tulval on aktsiaturgudele negatiivne mõju,» lausus Roubini. «Järgnevatel kuudel avastavad paljud, et finantsinstitutsioonid on maksejõuetud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles