Piimatootja: vesi on kallim kui piim

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm. Pilt on illustratiivne.
Lehm. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

1200-pealise piimakarjaga Tartu Agro juht Aavo Mölder märkis, et piima kokkuostuhind on hetkel kriitilise piiri peal, mil piima tootmine ennast üldse ära tasub.

«Vesi on kallim kui piim. Kuna piimas on ainutl 87 protsenti vett, siis selle pärast ongi piim odavam,» ütles Mölder naljatades.

Ta märkis, et praegune piima kokkuostuhind, mis jääb 26 ja 28 sendi vahele liitri kohta ongi enam-vähem kriitiline piir, millest allpool jääb tootja juba kahjumisse.

Mölderi sõnul peaks väike piimahinna tõus see aasta tulema. Samuti sõltub piimatootmise tulusus teravilja saagikusest. Kuna enamasti kasvatavad piimatootjad ise ka teravilja, siis võimaldab tänavune hea teraviljaasta tema hinnangul piima omahinda veidi madalamana hoida.

Piima hinnakasvu mõju tarbimisele Mölder ei näinud, sest mõnesendiline kasv ei tohiks jaemüüki oluliselt mõjutada. «Kes piima ostab, ostab seda ikka,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles