Kehv õigekirjaoskus võib takistada töö saamist

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilets grammatika võib takistada töö saamist.
Vilets grammatika võib takistada töö saamist. Foto: http://www.billcasselman.com/copyediting.jpg

Ma ei võta sind tööle, kui sa arvad, et apostroof on üks Jeesuse 12 jüngrist, ei tee vahet semikoolonil ja koolonil või puistad komasid peoga iga sidesõna ette.

Mõned inimesed võivad sellist mõtteavaldust pidada äärmuslikuks tähenärimiseks, kuid ettevõtja Kyle Wiens selgitab HBRis, miks on õigekirja valdamine tänapäevalgi nii oluline.

Igaüks, kes kandideerib mu ettevõtetesse, läbib grammatikatesti. Jättes kõrvale kergendavad asjaolud nagu düsleksia või alles keele õppimine võõrkeelena, lendavad grammatikatestis põrunute CVd prügikasti.

Kuigi minu ettevõtted iFixit.com ja Dozuki aitavad inimestel kirjutada, on grammatikaoskus ometi väga oluline. Tõsi, keel on pidevas muutumises, kuid see ei vähenda grammatika tähtsust. Korrektse grammatika kasutamine teeb inimese usutavamaks, eriti internetis. Blogipostitustes, Facebooki staatuseuuendustes, e-kirjades ja ettevõtete veebisaitidel on grammatiline korrektsus sinu visiitkaardiks, mille järgi inimesed kalduvad tegema järeldusi ja andma hinnanguid.

Minu arvates on hea grammatika ka majanduslikult kasulik ja ma ei räägi siinkohal vaid ametitest, kus see oskus on elementaarne. Kirjutamisoskus ei ole enamasti märgitud ametijuhendites, kuid ma testin ikkagi kõiki inimesi, nii müügimehi, personaliinimesi kui programmeerijaid.

Võib-olla tundub minu tegevus ebaõiglasena. Lõppude lõpuks – mida on grammatikal pistmist töö tulemuslikkuse, loovuse või intelligentsiga?

Tegelikult aga on küll. Kui keegi juba üle 20 aasta ei suuda ära õppida, kuidas kirjutada mõnd lihtsat sõna, siis ma ei ole rahul selle inimese õppimisvõimega. Olen märganud, et inimesed, kes eksivad grammatikas vähem, teevad vähem vigu ka neis tegevustes, mis ei ole üldse seotud kirjutamisega. Näiteks programmeerijad, kes teevad kirjutades vähem vigu, on detailitäpsemad ka koodi kirjutades.

Detailid ei loe mitte ainult teksti kirjutades, vaid igal pool äris. Kellel leidub CVs lohakusvigu, on tõenäoliselt ka teistes tegevustes lohakavõitu. Ja sellepärast ma teengi grammatikatesti ning palkan tööle inimesi, kes hoolivad detailidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles