OECD: Portugal jääb eesmärkidega jänni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD: Portugal jääb eesmärkidega jänni.
OECD: Portugal jääb eesmärkidega jänni. Foto: SCANPIX

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) hoiatas eile, et Portugal võib tänavu oma eelarve-eesmärkidega graafikust maha jääda, kuna pangalaenude piirangud ja nõrk välisnõudlus süvendavad sealset majanduslangust.

Kuna kasvuootused jäävad ilmselt täitmata, on Lissabonil «veelgi keerukam turgudele tagasi pääseda», kui rahvusvaheline päästeprogramm 2013. aastal lõpeb, seisab OECD raportis.

«Vaatamata sellele, et Portugal on järjekindlalt rakendanud oma ambitsioonikat 3-aastast finantsabi-programmi», on rahvusvaheliste rahavoogude kokkukuivamine ja kasvuväljavaadete nõrgenemine tekitanud olukorra, kus turgude usaldus langeb ja laenukulud tõusevad kiires tempos, kirjutab OECD.

Kuna samaaegselt riigiga üritab laenukoormusest vabaneda ka erasektor, võib majanduslangus veelgi süveneda.

Samal ajal pärsib euroala kriis eksporti ning pitsitab krediidivõimalusi.

Vahetult enne OECD ülevaate avaldamist esines Portugali peaminister Pedro Passos Coelho kõnega, milles kaitses oma paremtsentristliku valitsuse kasinusmeetmeid.

«Me kohaneme eluga oma võimaluste piires,» ütles peaminister ühel kaubandusmessil esinedes.

«Me näitame neile, kes meile raha laenasid, et võtame oma lubadusi tõsiselt.»

Viidates kasinusmeetmeid kritiseeriva sotsialistliku opositsiooni kriitikale, rõhutas peaminister, et Portugali valijad mõistavad Hispaania kriisi mõju (kuhu läheb üle 22 protsendi Portugali ekspordist) ning oskavad teha vahet «demagoogial ja reaalsusel».

Commerzbank kirjutas eile investoritele, et Portugal peab tänavu kärpima eelarvepuudujääki 3,2 protsendi ulatuses SKTst, et täita ELi ja IMFiga kokkulepitud eesmärgid.

Pank märkis, et esimese kuue kuuga on pool seatud eesmärgist täitmata.

«Isegi praeguste laiapõhjaliste kärpemeetmetega ei ole selle eesmärgi saavutamine võimalik. On ilmne, et majanduse halb seis hakkab valitsuse väljavaateid õõnestama,» kirjutas Commerzbank.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles