Draghi tõotas päästa euro

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi.
Mario Draghi. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi teatas eile, et nende mandaat võimaldab võidelda euroala riikide kõrgete laenukuludega. Turgudel vallandus ralli – lähtuvalt lootusest, et pank hakkab taas riigivõlakirju üles ostma.

Euro tugevnes dollari suhtes ning raskustes perifeeria võlakirjade tootlused langesid kohe, kui Draghi ütles, et EKP on «valmis tegema» ühisraha päästmiseks «mis iganes vaja».

«Uskuge mind, sellest piisab,» ütles Draghi Londonis toimunud konverentsil.

Seljataga on tormilised päevad: turud on rappunud ning paljud muretsevad, et Hispaania kõrgekskruvitud laenukulud võivad tuua kaasa riikliku abipaketi.

Draghi andis mõista, et EKP omab mandaati sekkumiseks, kui turgude intressimäärad osutuvad laenusaajatele riikidele «sobimatuks» ning pärsivad keskpanga rahapoliitikat.

Hispaania ja Itaalia laenukulud on kõrgunud tasemetel, mis käiksid valitsustel pikemas perspektiivis üle jõu.

Hispaania valitsus on kutsunud EKPd üles taaskäivitama võlakirjaostude programmi, et laenukulud alla kiskuda.

Alates 2010. aastast on EKP ostnud juba enam kui 210 miljardi euro väärtuses euroala riigivõlakirju.

Draghi märkuste tagajärjel sooritas euro dollari suhtes 1,1-protsendilise hüppe ja maandus 1,229 dollari tasemel.

Itaalia 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused kukkusid 39 baaspunkti jagu 6,05 protsendi peale. Hispaania vastavad tootlused tulid alla 45 baaspunkti võrra, jäädes püsima 6,93 protsendi tasemele.

Veelgi jõulisemalt reageerisid mõlema riigi lühiajalised võlakirjad. Hispaania ja Itaalia 2-aastaste riigivõlakirjade tootlused langesid vastavalt 74 ja 89 baaspunkti võrra (5,68 ja 4,06 protsendi peale).

Aktsiaturud rallisid. Nii Hispaania kui Itaalia kasv oli ca 5,6 protsenti.

Mõned analüütikud juhtisid aga tähelepanu sellele, et Draghi ei täpsustanud, mida EKP teha kavatseb.

Nad ütlesid, et pank ei pruugigi sekkuda turgudele, vaid võib pigem anda rohelise tule ESMile (Euroopa permantentsele päästemehhanismile) panganduslitsentsi omistamiseks. Nii saaks ESM keskpangalt raha laenata ja ise võlakirju üles osta.

Sellist lähenemist propageeris eile Austria esikeskpankur ja EKP nõukogu liige Ewald Nowotny.

Prantsusmaa tõttas kinnitama oma toetust Hispaania ja Itaalia toestamise kavadele.

Rahandusminister Pierre Moscovici ütles: «Ma ei taha panna sõnu [päästefondi] EFSFi või EKP suhu, mille sõltumatust ma respekteerin. Ma tahaksin lihtsalt öelda, et piisavalt jõuline turgudele sekkumine pälviks kindlasti tähelepanu.»

Moscovici kutsus euroala asutusi ja valitsusi üles mitte siirduma traditsioonilistele augustikuisetele puhkustele, astumata eelnevalt otsustavaid samme.

«Suvi on sobiv aeg tegemaks tööd euroala kriisi lahendamise nimel,» selgitas minister.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles