Valitsus saatis ESMi ratifitseerimise eelnõu riigikogule

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Peeter Langovits

Valitsus kiitis  tänasel istungil heaks Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamise leppe ratifitseerimise eelnõu, mille järgi parlamendi suure saali pädevuseks jääb ESMi üldgarantii, kuid muid otsuseid teeb riigikogu nimel Euroopa Liidu asjade komisjon.

ESMi suurus on 700 miljardit eurot ja sellest sissemakstav kapital on 80 miljardit eurot. Eesti osalus stabiilsusmehhanismi kapitalis on üleminekuperioodil (12 aastat euroalaga liitumisest) 0,186 protsenti, sissemakstav kapital 148,8 miljonit eurot. Eesti garantiide ülempiir ESMis on 1,302 miljardit eurot.

Valitsus teeb riigikogule ettepaneku ESMi asutamislepingu ratifitseerimise eelnõu arutamiseks kokku kutsuda erakorraline istungjärk 8. augustil kell 11. Kui riigikogu otsustab esimese lugemise lõpetada, siis erakorraline istungjärk eelnõu teiseks lugemiseks toimuks valitsuse ettepaneku kohaselt 30. augustil kell 10 ja kolmas lugemine kaks tundi pärast teise lugemise lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles