Võlakirjaturud on Hispaania ees sulgumas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

2-aastaste Hispaania riigivõlakirjade tootlused hüppasid eile üle 7 protsendi piiri: märk sellest, et võlakirjaturgude uksed on Madridi ees sisuliselt suletud ning valitsus peab tõenäoliselt taotlema abipaketti euroala fondidest või Euroopa Keskpanga sekkumist.

Olles kerkinud börsipäeva alguses lausa 48 baaspunkti jagu 7,147 protsendi tasemele, settisid 2-aastaste võlakirjade tootlused hiljem 6,961 protsendile.

10-aastaste riigivõlakirjade tootlused on hetkel 7,677 protsenti (56 baaspunktine tõus), hommiku poole lõi mõneks ajaks ette isegi selline number nagu 7,751 protsenti.

Saksa ja Hispaania rahandusministrid Wolfgang Schäuble ja Luis de Guindos väljastasid pärast teisipäevast kohtumist ühise pressiteate, milles mõistsid Hispaania riigivõlakirjade kõrged tootlused hukka ning kinnitasid, et need ei peegelda «Hispaania majanduse põhinäitajaid, riigi kasvupotentsiaali ja riigivõla jätkusuutlikkust».

Analüütikute ja investorite sõnutsi ei ole niivõrd kõrged laenukulud pikemas perspektiivis talutavad, kuna vanade võlgade teenindamine ja uute laenude võtmine niivõrd kalli hinnaga – täitmaks haigutavat eelarvepuudujääki – tekitab lumepalliefekti.

Pärast kohtumist Berliinis ei andnud Schäuble ja de Guindos aga sõnagi märku uutest initsiatiividest turgude rahustamiseks ega mõtetest, kuidas välistada Hispaania nakkuse levik teistesse euroala riikidesse – näiteks Itaaliasse.

Samal ajal muretsevad investorid, et reitinguagentuurid võivad võtta Hispaanialt ära investeerimisjärgu reitingu ja tembeldada nad «rämpsuks».

See sunniks investoreid, mis tohivad hoida vaid investeerimisjärgu võlakirju, Hispaania omad maha müüma.

Nii lendaksid Hispaania laenukulud aga veelgi kõrgemale.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles