EKP tõrgub Hispaaniale appi tõttamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi (vasakul) ja Hispaania rahandusminister Luis De Guindos.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi (vasakul) ja Hispaania rahandusminister Luis De Guindos. Foto: SCANPIX

Hispaania ei väsi väitmast, et Euroopa Keskpank (EKP) võiks nende laenukulude ohtlikult tempoka kasvu peatada, kuid – vähemalt esialgu – Frankfurdist poliitilist otsust ei paista.

EKP hoiab oma kauaaegset ametlikku joont: neilt ei tohiks oodata hädas valitsuste väljaupitamist.

Euro hooldaja ja eestkostjana peab EKP aga ilmselt siiski sekkuma, kui turgude surve nii suureks läheb, et ohtu satub euroala tervikuna.

«Euro kaitsmine on osa meie mandaadist,» ütles nädalavahetusel ajalehele Le Monde EKP president Mario Draghi, lükates samas tagasi idee, et pank võiks lahendada riikide finantsprobleemid.

Madrid tahab, et EKP käivitaks taas oma suurejoonelise riigivõlakirjade-ülesostmise-programmi, tõmmates alla Hispaania võlakirjade tootlused ja seega ka riiklikud laenukulud.

Kuid võlakirjaostud on vahend, mida EKP kasutaks nüüd ilmselt vaid viimases hädas. Juba niigi kulutas pank sellisteks ostudeks üle 210 miljardi euro – aga kriis kestab edasi.

Alates käesoleva aasta algusest on ostuprogramm külmutatud ning EKP leiab, et kui keegi üldse võlakirju osta võiks, siis peaksid seda tegema euroala liidrite leiutatud abifondid (EFSF ja ESM, mille sünd end vähemalt sügiseni oodata laseb).

BNP Paribase peaanalüütik euroala küsimustes Ken Wattret ütles: «Alles hiljuti oleks niivõrd kõrgete tootluste puhul eeldatud, et EKP jätkab [võlakirja]ostudega. Kuid nüüd on olemas alternatiiv. Nüüd on EFSFi kasutamine tõenäolisem.»

Mida EKP veel pakkuda võiks?

Kuus kuud tagasi andis EKP pangandussektorile üle 1 triljoni euro eest soodsaid pikaajalisi laene, leevendades krediidikriisi. UniCrediti peaanalüütik Erik Nielsen arvab aga, et riikide laenukulude tõusu tõkestamiseks EKP seda teed ei lähe.

«Ainus relv, mis EKP arsenalis [Hispaania probleemi lahendamiseks] leidub, on võlakirjade ostmine,» ütles Nielsen. «Vajadusel lasevad nad selle relva käiku, kuid Draghi teab, et kui seda teha, siis mitte nö vastutuult, vaid võimsalt ja täie veendumusega.»

«Mul on tunne, et esmalt seavad nad Hispaania tohutu surve alla võtta vastu EL-IMFi täispakett, tõmmates nad seeläbi turgudelt ära,» ütles Nielsen.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles