Leedus puhkes nädalavahetusel rahavahetuspaanika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
500-litine rahatäht.
500-litine rahatäht. Foto: Wikipedia.org

Leedu poliitikute arutlused liti devalveerimise otstarbekuse üle külvasid rahvas paanikat, inimesed tormasid läinud nädalavahetusel raha vahetama.


Laupäeval seisid sajad inimesed Vilniuse pankade uste taga pikkades järjekordades. Teiste linnade elanikud lasid end devalveerimiskõlakatest märksa vähem häirida, vahendas BNS.

Ajaleht Lietuvos Rytas kirjutas esmaspäeval, et vilniuslased ostsid kokku eeskätt eurosid. Juba laupäeva õhtuks olid eurod paljudes rahavahetuskohtades otsa saanud. Eurode lõppedes hakkasid inimesed kokku ostma USA dollareid, Poola zlotte ja Inglise naelu.

Elanike usaldus liti vastu lõi kõikuma, kui mitmed poliitikud ja majanduseksperdid asusid eelmisel nädalal taas avalikult diskuteerima liti võimaliku devalveerimise üle.

Seimi eelarve- ja rahanduskomitee esimees Kestutis Glaveckas ütles näiteks, et kui mõne aasta pärast toimub üleminek eurole, siis tõenäoliselt praegusest märksa ebasoodsama vahetuskursiga.

Leedu Panga juht Reinoldijus Šarkinas oli sunnitud esmaspäeval taas kord kinnitama, et võimud ei valmistu litti devalveerima.

«Selliseks sammuks puudub vähimgi alus, sellega ei lahendataks mitte midagi. Leedu on võtnud kohustuse hoida liti kurssi stabiilsena kuni euro kasutuselevõtuni ja teebki nii. Kõik need vastutustundetud, lausa kuritegelikud väited liti devalveerimise võimalikkusest pöörduvad jälle nende inimeste vastu, kes jäävad neid kuulujutte uskuma ja jooksevad panka,» ütles ta riigiraadios esinedes.

«Täna-homme tuleb neil raha uuesti tagasi vahetada. Minu meelest pole selliseid jutte küll kellelegi tarvis ja mida vähem me sellest räägime, seda parem. Tegelikult ju ei valmista keegi devalveerimist ette ega astu niisugust sammu,» ütles Šarkinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles