Ekspress Grupp refinantseeris olemasolevad laenud

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspress Grupi suuromanik Hans H. Luik.
Ekspress Grupi suuromanik Hans H. Luik. Foto: Peeter Langovits

AS Ekspress Grupp sõlmis 12. juulil 2012 uue sündikaatlaenulepingu, millega refinantseeriti grupi kõik senised laenu- ja kapitalirendikohustused pankade ning liisingfirmade ees.

Refinantseerimise tehing viidi lõpule 23. juuli 2012. Uue sündikaadi osapoolteks on SEB Pank ja Nordea Pank.

Olulisemad tingimused võrreldes varasema lepinguga on ühe protsendi võrra varasemast madalam intressi marginaal, laenulepingu lõpptähtaja pikenemine 25. juulini 2017 ning laenu igakuiste tagasimaksete arvestamine keskmiselt 7,8 -aastase graafiku alusel.

Lepingu lõppemisel on ühekordselt tagasimakstav laenujääk ligikaudu 11 miljonit eurot. Siiani kehtinud laenu lõpptähtaeg oli 25. jaanuar 2015 ning laenu tagasimaksed 5-aastase graafiku järgi.

Uue sõlmitud sündikaatlaenulepingu muudatused hakkavad ettevõtte majandusstulemustele mõju avaldama koheselt. Uus leping toob kaasa igakuised madalamad laenu põhiosa- ja intressimaksed ning lisaks vähenevad laenude tagamisega seotud kulud. Kokku on lepingumuudatuste mõju ettevõtte puhaskasumile ligikaudu 200 tuhat eurot aastas.

Rahavooliselt on kokkuhoid laenuteenindamisele järgmistel aastatel ligikaudu 3 miljonit eurot aastas. Kui siiani oli lepingus sees keeld maksta aktsionäridele dividende, siis uue lepingu kohaselt on see lubatud.

Uue sündikaatlepingu sõlmimisega kannab ettevõte lepingutasude ja tagatiste vormistamisega seoses kulusid ligikaudu 60 tuhat eurot.

Sündikaatlaenulepingu muutmise tulemusena vähenevad ettevõtte kulud ning kasvab ettevõtte vaba raha hulk, mida ettevõtte plaanib investeerida äri kasvatamisesse läbi uute ettevõtete või käivet tootvate varade omandamise ja käivitamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles