Superrikkad peidavad maksuparadiisidesse 17 triljonit

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Credit Suisse peakontor Zürichis.
Credit Suisse peakontor Zürichis. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS

Maailma superrikkad, kes kasutavad ära auke riikidevaheliste maksuseadustes, on peitnud maksuparadiisidesse 13 triljonit naela (17 triljonit eurot), mis on sama suur summa kui USA ja Jaapani SKT-d kokku.

Analüüsikeskuse McKinsey endine peaökonomist James Henry on koostanud kõige detailsema ülevaate maksuparadiiside majanduste kohta, kirjutab The Guardian. Tema hinnangute kohaselt on Šveitsi, Kaimani saarte ja teistesse maksuparadiiside privaatpankadesse paigutatud vara suurus vähemalt 13 triljonit naela, aga tõenäolisem summa on isegi 20 triljonit naela (26 triljonit eurot).

Henry uuringu kohaselt kasvas maailma 10 suurema privaatpanga, eesotsas Šveitsi suurpankade UBS ja Credit Suisse, aga ka USA investeerimispanga Goldman Sachs privaatpanganduse klientide varade maht 2010. aastaks nelja triljoni naelani (viie triljoni euroni) võrrelduna 1,5 triljoni naelaga (1,9 triljoni euroga) 2005. aastal.

Eriti palju vara voolab raha välja naftariikidest. Alates 1990-ndate algusest on Venemaalt lahkunud 550 miljardit naela (700 miljardit eurot), Saudi Araabiast on läinud alates 1970-ndatest aastatest 197 miljardit naela (253 miljardit eurot) ja Nigeeriast 196 miljardit naela.

Henry arvutuste kohaselt kuulub 6,3 triljonit naela (8,1 triljonit eurot) 92 000 inimesele, mis on 0,001 protsenti maailma rahvastikust. See on pisikene megarikaste klass, kellel on üksteisega rohkem ühist kui nende oma ühiskondade väiksema sissetulekutega klassidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles