USA aktsiaturud liikusid miinusesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs.
New Yorgi börs. Foto: SCANPIX

USA aktsiaturud liikusid miinusesse, New Yorgi augustilepingute naftahind sulgus 91,44 dollaril barrelist.

Tööstusindeks Dow Jones langes 120,79 ehk 0,93 protsendi võrra ja sulgus tasemel 12.822,57. Standard & Poor's 500 indeks langes 13,85 punkti ehk 1,01 protsendi võrra tasemeni 1362,66 ja tehnoloogiaindeks Nasdaq langes 40,60 punkti ehk 1,37 protsendi võrra tasemeni 2925,30.

Euro kurss langes reedel USA dollari suhtes kahe aasta madalaimaks, kui kasvas hirm, et Hispaania valitsus võib olla sunnitud järgmisena abi paluma.

Reede pärastlõunal maksis euro 1,2144 dollarit, mis on euro madalaim kurss pärast 2010. aasta 14. juunit.

Hispaania lisab taas pingeid, ütles RIA Capital Marketsi analüütik Nick Stamenkovic, kui Hispaanias oli ilmsiks tulnud autonoomsete piirkondade vajadus pöörduda valitsuse poole laenu saamiseks.

Hispaania 10-aastaste võlakirjade tootlus hüppas järelturul üle kriitilise seitsme protsendi piiri, 7,075 protsendile.

Eurogrupi presidendi Jean-Claude Junckeri pressiesindaja teatel on euroala rahandusministrid kokku leppinud Hispaania finantssektori toetuseks antavas finantsabis, mis võib ulatuda 100 miljardi euroni.

Pankade rekapitaliseerimiseks antavate laenude keskmine tagasimakse tähtaeg võib olla maksimaalselt 12,5 aastat, kuid ühegi laenu tähtaeg ei tohi ületada 15 aastat, märgitakse pressiteates. Esialgu pannakse EFSF-is kõrvale 30 miljardi euro suurune summa, mida võib kasutada kiireloomulise finantsabi vajaduse tekkimisel.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles pressiteates, et Hispaania laen on mõeldud ainult panganduse kapitalitaseme tõstmiseks ja sedapidi kriisi leviku tõkestamiseks.
«Hispaania valitsus on astunud samas olulisi samme riigi majanduspoliitika parandamiseks ning koos laenuprogrammiga nõutakse nende lõpuleviimist. On Eesti huvides, et ühe riigi pangandussektori probleemid ei tekitaks kahju tervele euroalale ning seetõttu eeldame programmi tingimuste otsustavat elluviimist,» ütles Ligi.

Riigikogu Euroopa Liidu (EL) asjade komisjon otsustas oma reedesel laiendatud istungil nõustuda Hispaania panganduse päästmiseks loodava laenuprogrammi tingimustega. «Hispaania memorandumi tingimuste heakskiiduks EL-i asjade komisjoni arvamust küsides lähtusime riigikogu 2011. aasta sügisel tehtud otsusest,» kommenteeris Ligi.

Otsus sündis vastusena Hispaania võimude 25. juuni pöördumisele eurogrupi poole rahalise abi saamiseks, millega rekapitaliseerida riigi finantsasutusi.

Eurogrupi rahandusministrid on päri Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga, Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Pangandusjärelevalve Asutuse (EBA) seisukohaga, et abipakett võimaldab tagada finantsstabiilsust terves eurotsoonis.

Ministrid nõustusid, et vahendid antakse Hispaania riigi loodud pankade restruktureerimise fondile (FROB), mis edastab need Hispaania valitsuse nimel toimides asjassepuutuvatele finantsasutustele.

Abiga kaasneb Hispaania finantssektorile keskenduv tingimuslikkus, mis tähendab pangaspetsiifilisi meetmeid, nagu Euroopa Liidu riigiabi reeglitega kooskõlas olevad pankade varade ümberstruktureerimiskavad, kogu finantssektorit puudutavad struktuursed reformid, millega eraldatakse pankade problemaatilised varad elujõulistest pankadest, seisab teates. Tingimuste järgi tuleb reformida ka pangandussektori juhtimist ja järelevalvet.

Abipaketi tingimused on sätestatud lähipäevil allkirjastatavas vastastikuse mõistmise memorandumis.

Eurogrupp kinnitab teates oma veendumust, et Hispaania austab riik oma kohustusi EL-i ülemäärase eelarvepuudujäägi protseduuris ning viib makromajandusliku tasakaalustamatuse korrigeerimiseks ellu struktuurseid majandusreforme Euroopa semestri kontekstis.

Hispaaniale osutatakse kuni Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) rakendumiseni abi Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) kaudu. ESM-i käivitudes siirdub abiprogramm ESM-i alla, kuid mehhanism loobub sealjuures oma eelisvõlausaldaja staatusest. Abi antakse kuni 100 miljardi euro ulatuses. Täpne abisumma selgub EFSF-i ja ESM-i protseduuride kohaselt pankade rahavajaduse põhjaliku kindlakstegemise järel septembris.

Eurogrupi kinnitavad teates oma veendumust, et reformid aitavad kaasa Hispaania pangandussektori kõigi osade taastumisele ning stabiilseks ja kindlaks muutumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles