Ligi Bloomberg Businessweekile: Krugman võis olla purjus

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Krugman
Paul Krugman Foto: SCANPIX

Paul Krugman võis olla purjus, ütles rahandusminister Jürgen Ligi muiates ajakirjale Bloomberg Businessweek, mille värske numbri kaanelugu on pühendatud Eesti ja Nobeli majanduspreemia laureaadi Paul Krugmani vahelisele debatile.

Artikli autor Brenden Greeley küsib ministrilt kas Toomas Hendrik Ilves oli purjus, kui president kirjutas kurikuulisaks saanud Twitteri-säutsud majandusprofessori seisukohtade kohta. Nii ütles ajakirjanikule Tartu turul Rando Veberson, kelle sõnul arvas nii tema isa.

Ligi naeris ajakirjaniku küsimuse peale, mõtles ja ütles muiates: «Ma kahtlustan, et Krugman oli purjus,» kirjutas mainekas majandusajakiri.

Kord nädalas ilmuva ajakirja mahuka kaaneloo (üle 21 000 tähemärgi ja 3600 sõna) pealkirjaga Krugmenistan vs. Estonia on pühendatud Eesti majanduspoliitikale ning Krugmani suhtumisse sellesse.

Paul Krugman ütles, et saab hüsteerilisi reaktsioone oma kirjutatu kohta pidevalt, aga ta ei oodanud seda ühelt riigipealt.

Tema sõnul on Eesti taolistele riikide jaoks küsimus, kuidas hoida palgad konkurentsivõimelised nii, et maksta vähem palka, et riik saaks rohkem tooteid müüa välismaale. Selleks on kaks võimalust. Riik võib oma valuuta devalveerida või teha nn sisemise devalveerimise, mis tähendab, et valuutat ei devalveerita, aga töötajad on nõus madalama palgaga. Kui Krugnan oleks olnud otsustaja, oleks ta 2009. aastal valinud devalveerimise tee.

Krugman ei eita, et Eestis on juhtunud ka palju häid asju.

«Ma ei võitle Eesti poliitika kui sellise vastu,» ütles ta ajakirjale. «Minu huvi on laiem debatt selle kohta, kas sisemine devalveerimine on mõistlik strateegia,» lisas ta. Eesti on Krugmani sõnul järjekordne «kasinuse kangelane» keda promotakse nüüd, sest Iirimaa majandus ei suuda enam kasvada.

Ligi sõnul oli meie majanduskrahh vältimatu selleks, et mõista meie tegelikku kasvupotentsiaali. Minister rääkis ajakirjale ärimehest, kes ütles 2007. aastal, miks ka peaks eksportima, kui eestlased saavad järjest rikkamaks ja suurt kasumit on võimalik saada ka kodus.

«Nüüd on ta enam-vähem pankrotis,» ütles Ligi.

Bloomberg Businessweekis ilmunud artiklit saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles