Valitsus arutab täna Hispaania abiprogrammi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania jalgpallifännid
Hispaania jalgpallifännid Foto: SCANPIX

Valitsus arutab täna ja riigikogu komisjon reedel Hispaania abiprogrammi, millega Euroopa Liidu Finantsstabiilsuse Fond (EFSF) toetab sealseid panku kokku saja miljardi euroga.


Valitsusele esitatud eelnõust selgub, et Hispaania valitsus vajab abi kinnisvaramulli lõhkemise järel raskustesse sattunud pankade elustamiseks. Esialgu jääb 30 miljardit eurot seisma EFSFi kontole Luxembourgis, pankade päästeoperatsiooni rahastatakse aasta jooksul vastavalt Hispaania valitsuse tegevusprogrammile.

Hispaania valitsus peab tegema pankadele stressitestid, halvad varad eraldatakse vastavasse ettevõttesse. Riigi 14 pangagrupi varad tuleb täielikult hinnata oktoobriks.

Eelnõu seletuskirja järgi peab Hispaania valitsus alluma euroala riikide nõudmistele ning muutma oma majanduspoliitikat ja vähendama eelarvepuudujääki. Eelmisel nädalal kuulutaski Hispaania peaminister välja kärpeprogrammi, mis sisaldas ka maksutõuse.

Neist tähelepanuväärseim on käibemaksu tõus kolme protsendipunkti võrra, 21 protsendini, kuigi näiteks toiduainete käibemaks jääb riigis enam kui kaks korda soodsamaks kui Eestis.
Eurogrupi nõudel peab Hispaania valitsus vähendama eelarve puudujääki 2014. aastaks 2,8 protsendini SKTst.

Eurogrupp annab programmile allkirjad reedel.

Hispaania palus ametlikult abi juuni lõpus, neli päeva hiljem andis Euroopa Ülemkogu abiprogrammile heakskiidu. Kuna Hispaania riigi võlakirjade maht küünib sadadesse miljarditesse eurodesse, siis püüab Euroopa Liit ära hoida olukorda, et peaks rahastama kogu Hispaania riigi eelarvepuudujääki. Seepärast nimetataksegi Hispaania abiprogrammi ametlikult pangandusprogrammiks.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas ütles eile, et EFSFi ratifitseerimise seaduse järgi on pangandusprogrammid erisus, mida parlamendi suur saal ei pea arutama. Sel põhjusel annab riigikogu nimel heakskiidu komisjon.

Õiguskantsler Indrek Teder nõudis mullu sügisel, et parlamendi täiskogu peab heaks kiitma kõik EFSFi abiprogrammid. Valitsus oli sellele vastu. Riigikogu täiskogu on varakevadel juba arutanud Kreeka 130 miljardi euro suurust abiprogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles