Kardad vigu teha - ära hakka ettevõtjaks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed, kes kardavad eksimusi, ei peaks hakkama ettevõtjateks. Miks? Sest ettevõtjaks olemise põhituum on riskide võtmine ja piiride katsetamine.

Minu sõnum on, et isegi kui olete kogenud ebaõnnestumist, olete saanud väärtusliku õppetunni. Noored ettevõtjad, kes on vigu teinud, leiavad investoritelt tõenäolisemalt paremini rahastust kui need ettevõtjad, kelle tulemused on täiuslikud. Investorid teavad, et alustavad ettevõtjad õpivad kõige enam oma eksimustest, nii et ärge kiirustage ebaõnnestumisi oma CVst kustutama, kirjutab start-up-mentor Martin Zwilling Entrepreneuris.

Muidugi ei soovita ma ebaõnnestumist võtta eesmärgiks. Ka pidev eksimine pole hea mõte. Kuid kui eksimus juhtub, et peaks seda häbenema, vaid kasutama selle kogemuse ära järgmise ideeni liikumiseks.

Eksimused saab pöörata eduks:

Tunnista viga ja võta vastutus, mitte ära süüdista ümbritsevaid. On väga lihtne süüdistada partnereid, investoreid, kliente või majandusolukorda oma ebaedus. Kuid kui süüdistad teisi, ei õpi  iialgi midagi enda veast. Ärge unustage, et hakkasite ettevõtjaks vabatahtlikult.

Nähke ka halvas head. Igas halvas tehingus osalevad mõned toredad inimesed. Paljud ettevõtjad on leidnud endale nii uusi partnereid ja teeninud miljoneid dollareid. Head investorid leiavad su uuesti üles ja head kliendid võtavad rõõmuga vastu su järgmise pakkumise.

Õppige oma vigadest. Vigade tegemine on hindamatu õppetund, nii et õppige vigadest, mitte ärge põgenege nende eest. Vigade tegemine ja targemaks saamine ongi ettevõtja töö, kuid vigade vältimine on töötajate asi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles