Euroopa suurima pensionifondi juhil pole kabinettigi

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelien Kemna
Angelien Kemna Foto: http://www.ipe.com/resources/FCKeditor/KP8T2070.JPG

300-miljardi eurose mahuga Euroopa suurimat ja maailma suuruselt teist pensionifondi juhib Angelien Kemna, kelle juhtimispõhimõtted on mõneti erinevad traditsioonilisest juhtimisest.

Tema tegevjuhikarjäär algas APG Varahalduses, mis juhib kolmandikku Hollandi pensionirahast, kus omakorda suurim fond on ABP, novembris 2009. Esimese sammuna koondas ta juhtkonna ühele korrusele ja loobus oma kabinetist, asudes tööle koosolekusaali. Kui seda on vaja kohtumiste jaoks, kolib ta esimese vaba töökoha juurde, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

Angelieni juhtimispõhimõtteks sai kontrollitud lihtsus (controlled simplicity), mille eesmärgiks oli vähendada riske innovatiivse investeerimisega kaasneva volatiilse tootlikkuse arvelt. Näiteks piirati kauplemist eksootiliste derivatiividega ja ning koondati maaklereid. Fond on loobunud ka liiga suure võlakoormusega euroala riikide võlakirjadest, jättes portfelli vaid Saksa, Hollandi ja Prantsusmaa võlakirjad.

Tegemist oli olulise kultuuri muudatusega ning alustuseks vahetas Angelien välja 4 5-st kolleegist juhatuses ning lisaks ka kasvu- ja tulufondide juhid ning enamuse muudest keskastme juhtidest. Ta uskus, et suudab leida piisavalt juhte, kes tulevad küll kasumlikust ja kõrgepalgalisest erasektorist, kuid on missioonitundest nõus väiksema tasuga, kuna nad haldavad tavaliste töötajate pensionivarasid.

Kemna on sündinud aastal 1957 ja kasvas üles tagasihoidlikes tingimustes neljalapselises perekonnas. Ülikoolis spetsialiseerus ta ökonomeetriale ja finantsmatemaatikale ning oma doktoritöö kirjutas finantsoptsioonidest. Peale tööd ülikoolis töötas ta ING varahaldusdivisjoni juhina aastani 2007. Siis leidis ta, et töö varahalduses pole kohane akadeemikule, kes soovib teisi aidata. Ta tegi kaheaastase kõrvalepõike, naastes osalise töökoormusega ülikooli, aidates finantsjärelvalvet Hollandis ning elades USAs.

Väljakutse juhtida Hollandi pensioniraha ja üht suurimat fondi maailmas oli liialt suur ning otsus on olnud positiivne ka pensionäridele. Perioodil 2009 – 2011 on tootlus olnud vastavalt 20, 13,5 ja 3,3 protsenti. Hoolimata kõrgtehnoloogilisest diversifitseerimisest kaotas APG poolt juhitud pensionifond ABP 2008 aasta kriisi tulemusena võrdlusena 20 protsenti väärtusest ehk teisisõnu viiendiku õpetajate ja avaliku sektori teenistujate pensionirahast.

Kemna ei muutnud oma eelkäija Munsteri (keda peetakse jätkuvalt fondihalduse guruks) varade jaotusstrateegiat, vaid lihtsustas seda. Teisalt, kultuurilise muutuse tagamiseks vahetati julge otsusena välja kogu juhtkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles