Berlusconi comeback'i risk kasvab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SCANPIX

Silvio Berlusconi kohtus eile suletud uste taga rahvusvahelise ökonomistide grupiga, küttes üles kuulujutte: endine Itaalia peaminister valmistavat ette poliitilise comeback'i liberaalset manifesti.

Koosviibimine leidis aset miljardäri Villa Gernettos Milano lähistel.

Juba mitu päeva spekuleeritakse Itaalias palavikuliselt, et skandaalidest räsitud 75-aastane Berlusconi üritab päästa oma uppuvat paremtsentristlikku erakonda, kandideerides tuleva aasta alguses toimuvatel üldvalimistel ning pürgides neljandat korda riigi tüüri juurde.

Berlusconi perekonnale kuuluva ajalehe Il Giornale andmetel oli kutsutud majandusteadlaste hulgas Šveitsis baseeruva Mont Pelerini ühingu liikmeid.

Kohal võisid viibida kaks ameeriklasest Nobeli preemia laureaati, ökonomistid Gary Becker ja Vernon Smith.

«Berlusconi arutab ekspertidega oma ideid. Uurib, mida nood arvavad – kuivõrd teostatavad ta ideed on,» ütles Deborah Bergamini, üks viiest Berlusconi Vabaduse Rahva partei liikmest, kes konverentsil osales.

Konverentsil viibis ka endine kaitseminister Antonio Martino, kes on Mont Pelerini ühingu liige.
Bergamini keeldus nimetamast nimepidi kuut üritusel osalenud Euroopa ja USA ökonomisti, kuid ütles, et kõik olid erinevatest riikidest.

Partei liidrid, nende hulgas Berlusconi mantlipärijaks peetud Angelino Alfano, on öelnud, et usuvad meediamagnaadi tagasipöördumisse poliitilisele areenile.

Analüütikute sõnutsi on finantsturud mures selle pärast, kes tõuseb pärast mittevalitud Mario Montit Itaalia peaministriks – ja millise poliitilise platvormiga.

Itaalia ja Saksa 10-aastaste riigivõlakirjade tootluste vahe rebenes eile ligi 500 baaspunkti peale, mis on suurim alates jaanuarist.

Itaalia laenukulud kõrguvad üle 6 protsendi taseme.

Il Giornale esilehel kõlas üleskutse, et Vabaduse Rahva partei taaskäivitaks Berlusconi poolt 1994. aastal väljakuulutatud «liberaalse revolutsiooni», kui too võitis valimised oma esimese partei Forza Italia eesotsas.

See tähendaks «vähem riiki, vähem makse, rohkem üksikisiku vabadust», kirjutas ajaleht ja lisas, et «suures osas» on revolutsioon lõpule viimata.

Berlusconi astus peaministri kohalt tagasi aastal 2011 pärast tervet seksiskandaalide seeriat, mille eest teda siiani ootavad süüdistused.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles