Metallitööstuse palgakasv küündis mullu 10 protsendini

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metallitööstus Kmet Kõmsil. Traadipingi taga tööline Raili Roopalu.
Metallitööstus Kmet Kõmsil. Traadipingi taga tööline Raili Roopalu. Foto: Liis Treimann

Metallitööstusettevõtted tootsid mullu varasema aastaga võrreldes 15 protsenti rohkem toodangut, kasvatasid eksporti ning lõid uusi töökohti, selgus majandusministeeriumi ülevaatest.

Ülevaate kohaselt jõudis tootmisvõimsuste rakendamise tase metallitööstuses taas suhteliselt kõrgele tasemele, mis on võrreldav 2007. aasta näitajaga. Siiski kujunes üsna oluliseks probleemiks tööjõu puudus.

Imporditud metallide hinnatõus maailmas tõstis Eesti ettevõtete tootjahindasid aastaga 8 protsenti, müügimaht kasvas samal ajal 30 protsenti ning eksport veerandi võrra.

Ekspordi kasvust suurima osa andis lehtterase müügi suurenemine, kuid samas suudeti kasvatada müüki välisturgudele peaaegu kõigi olulisemate eksporttoodete lõikes. Võrreldes 2010. aastaga müüdi oluliselt rohkem toodangut Soome, Rootsi ja USA turgudele.
Metallitööstus oli mullu ka üks suuremaid töökohtade loojaid, kus võrreldes eelmise aastaga lisandus üle 1000 uue töökoha. Kiirele kasvule vaatamata jäi tööga hõivatud inimeste arv siiski alla 3-4 aasta tagusele tasemele.

Palgatõus ulatus metallitööstuses 10 protsendini, mis kokkuvõttes tõstis oluliselt ka tööjõukulusid. Ettevõtete kulud kokku kasvasid tuludest veidi kiiremini, mistõttu kasum jäi alla 2010. aastal teenitule. Sellest tingituna suurenes ettevõtete lisandväärtus kuludest aeglasemalt ning kogutootlikkus lisandväärtus kogukulude kohta ei olnud enam nii kõrge kui aasta varem.
Järgnevatel aastatel on metallitööstuses oodata jätkuvat tootmismahtude kasvu, mille peamiseks edendajaks saab olema eksport. Tootmismahtude kasv toob eeldatavalt kaasa ka töökohtade arvu suurenemise, kuid töötajate arv jääb prognoosi kohaselt alla buumiaegsele tasemele.

Metallitööstuse ettevõtetes töötab Eestis üle 11 000 inimese, olles seega toiduainetööstuse ja puidutööstuse järel üks suuremaid tööstusharusid. Harus tegutseb ligi tuhat ettevõtet, kes suuremalt jaolt on kogunenud Tallinna ja selle lähiümbrusse ning Ida-Virumaale. Suuremad metallitööstuse ettevõtted Eestis on kuumtsingitud lehtterase tootja ArcelorMittal Tallinn OÜ, energeetika- ja tööstusseadmete valmistaja Eesti Energia Tehnoloogiatööstus AS, metallkonstruktsioone tootev OÜ BLRT Marketex ja metallitöötleja AS Hanza Tarkon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles