Skype hädas privaatsusega

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype'i kommentaar on napp: probleemiga tegeletakse. Skype Eesti kontorist väljuvad firma aasta tagasi ostnud Microsofti juht Steve Steve Ballmer ja Skype'i tollane tegevjuht Tony Bates.
Skype'i kommentaar on napp: probleemiga tegeletakse. Skype Eesti kontorist väljuvad firma aasta tagasi ostnud Microsofti juht Steve Steve Ballmer ja Skype'i tollane tegevjuht Tony Bates. Foto: Raigo Pajula

Skype’i kiirsuhtlusteenus võib tarkvaravea tõttu jagada kasutaja saadetud sõnumeid vestlusega mitteseotud kontaktidele. Kümnete miljonite kasutajate privaatsust ohustava vea kohta keeldub ettevõte täpsemat infot andmast.

Eelmisel reedel avastas Skype’i kiirsuhtlusteenust kasutav E24 ajakirjanik, et osa tema saadetud sõnumeid jõudis ühtlasi tema teisele, samas traadita võrgus viibinud Skype’i kontaktile, kes polnud vestlusse kaasatud ning kellega polnud ajakirjanikul pooleli ka ühtegi muud Skype’i vestlust. Märkimisväärselt pole ajakirjaniku nimetatud kaks kontakti Skype’is omavahel seotud.

Kuna tegu paistis olevat potentsiaalselt suure privaatsusohuga, uuris Postimees, kas ka teistel Skype’i kasutajatel on selliseid vahejuhtumeid esinenud. Skype’i ametlikus tugifoorumis on inimesed sarnase murega kasutajatoe poole pöördunud juba eelmisest teisipäevast alates kokku viiel korral. Paraku polnud Skype’i töötajad veel reede keskpäevaks pakkunud hädalistele mingit abi ega infot.

Sama mure Suurbritannias
Probleem ei piirdu nähtavasti üksnes Eestiga. Nimelt pöördus eile foorumis Skype’i kasutajatoe poole üks Suurbritannia kasutaja, kelle sõnul saatis programm tema ja tema tuttava vahelisest vestlusest osa teksti edasi kolmandale inimesele. Seega rändasid mingid privaatsõnumi osad läbi mõlema kasutajaga kontaktis oleva konto. Seejuures ei ole algne saatja ja lõppvastuvõtja omavahel tuttavad ega Skype’is ühendatud.

See on väga sarnane E24 ajakirjaniku kirjeldatud probleemiga, kuid teisel juhul ei saadetud edasi mitte algse saatja ja lõppvastuvõtjaga kontaktis oleva kasutaja kirjutatud tekstijuppe, vaid seekord oli kasutaja konto üksnes teksti vahendaja rollis omavahel mitteseotud kontaktide vahel.

Foorumis vihjati sellele, et probleem tekkis alles pärast programmi viimase versiooni 5.10.0.115 installimist, varem inimesed selliseid privaatsusprobleeme täheldanud ei olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles