Riigikogu alustas ESMi ratifitseerimise arutelu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni ja rahanduskomisjoni pidasid esmaspäeval ühisistungi, et arutada ESMi ratifitseerimist, teatas riigikogu pressitalitus.

«Esimeses päevakorrapunktis puudutasid komisjonide liikmete küsimused nii riigikohtu otsuse sisulisi detaile kui ka otsuse kontekstis analüüsitud põhimõttelisi küsimusi. Näiteks rõhutas kohus oma otsuses, et finantsstabiilsus on põhiseaduslik väärtus ja Eesti ei saa olla edukas olukorras, kus Euroopal läheb halvasti. Arutati ka ettevaatavalt ESMi leppe ratifitseerimise üksikasju,» ütles EL asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas.

Rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul osutas tänane arutelu, nagu ka varasemad diskussioonid ESMi üle ja ka Riigikohtu otsus ise, et edaspidine ESMi menetlus ja lepingu siseriikliku rakendamisega seotud probleemistik on peaasjalikult põhiseaduslikku laadi ja tegemist ei ole üheselt finantsküsimusega.

«Seda tuleks arvesse võtta ka eelnõu menetlemise korraldamisel riigikogus,» märkis Sester.

Sesteri sõnul osutas riigikohtu esindaja oma ülevaates, et põhiseaduspärasuse probleem ei pruugi tekkida mitte ainult lepingu ratifitseerimisel, vaid ka lepingu täitmisel.

«Eeskätt vajavad tõsist arutelu siseriiklikud protseduurid järgnevate ESMis osalemisega seotud otsustuste tegemisel. Võtmeküsimuseks on neis otsustustes riigikogu täiskogu kaasamine,“ ütles Sester.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor kinnitas pärast tänast riigikogu kahe komisjoni ühisarutelu, et ESMiga liitumise protsessis on oluline solidaarsus Euroopaga, kuid vähemalt sama tähtis on poliitiliste otsuste langetajate solidaarsus Eesti inimestega.

«Eestil pole moraalset õigust jääda eurotsooni kriisi lahendamisel pealtvaatajaks. Aga koos raskete, kuid hädavajalike sammudega tuleb riigil pakkuda täiendavat tuge oma inimestele.

Poliitikutel on viimane aeg asuda ka tegudes leevendama erinevaid sotsiaalprobleeme, millest üheks põletavamaks on tuhanded vaesuses elavad lapsed. Solidaarsus ei saa olla ühesuunaline,» sõnas Nestor.

Sotsiaaldemokraadid tahavad tema sõnul valitsuse liikmetelt täpselt kuulda, kust nad kavatsevad leida raha ESMiga liitumisel tekkivate rahaliste kohustuste täitmiseks.

«Tegu on märkimisväärselt suure summaga. Praegu on põhjust küsida, et ega valitsus ometi ei kavatse selle tarbeks laenu võtta ja Eesti võlakoormust suurendada,» sõnas parlamendi rahanduskomisjoni kuuluv Nestor.

Teises päevakorrapunktis, kus arutati Euroopa Stabiilsusmehhanismi toimimise detaile, sealhulgas üleminekut ajutiselt EFSFilt püsivale ESMile. Neil teemadel andsid ülevaate riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi konsultant Ulrika Eesmaa ja EFSF-i peadirektori vanemnõunik Andres Sutt.

Riigikohus avalikustas eelmisel nädalal otsuse, millega lubas Eestil liituda ESMga. Õiguskantsler Indrek Teder oli varem esitanud taotluse, et ESMi asutamisleping on põhiseadusega vastuolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles