Sõõrumaa turvafirma andis raudtee hanke riigikohtusse

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS turvafirma esitlus. Urmas Sõõrumaa.
USS turvafirma esitlus. Urmas Sõõrumaa. Foto: Mihkel Maripuu

Urmas Sõõrumaa ettevõte USS Security Eesti AS esitas täna riigikohtule kassatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtu 4. juuli otsusele, millega jäeti jõusse Eesti Raudtee turvahanke tulemused.

Oma kassatsioonkaebuses leiab USS Security, et ringkonnakohus rikkus oluliselt menetlusõiguse norme ning kohaldas ja tõlgendas vääralt riigihangete seadust ja Eesti Raudtee riigihanke dokumente.

Eesti Raudtee turvateenuse hanke tingimustes oli sätestatud, et tellitavate teenuste kvaliteedi tagamiseks on hankelepingu orienteeruv vajalik hinnatase 1,3 miljonit eurot aastas. Hanke võitjaks tunnistas Eesti Raudtee aga turvafirma G4S Eesti, mille pakkumine oli soovitud tasemest ligi 20 protsenti madalam. USS Security väitel oli tegemist alapakkumisega, mille Eesti Raudtee oleks pidanud vastavalt hanke tingimustele tagasi lükkama.

USS Security on seisukohal, et Eesti Raudtee ei olegi tõsiselt ja sisuliselt analüüsinud, kas G4S Eesti pakkumus oli või ei olnud põhjendamatult odav.

Samas näitavad USS Security tehtud arvestused täiesti üheselt, et Eesti valveteenuste turgu valitsev G4S Eesti pakkus Eesti Raudteele hinda, mis ei kata olulist osa teenuse osutamiseks vajalikest kuludest või ei võimalda maksta turvatöötajatele isegi Eestis kehtivat miinimumpalka.

G4S Eesti juhatuse esimees Andrus Ossip teatas Postimehele, et hind, mida Eesti Raudteele on pakutud, sisaldab lisaks teenuse osutamiseks vajalikule ka turvaettevõtte enda ärihuvisid.

«Pakkusime Eesti Raudteele õiglast hinda ning oleme korduvalt selgitanud, millest see koosneb. Väited, et pakutud hind ei kata olulist osa teenuse osutamiseks vajalikest kuludest või ei võimalda maksta turvatöötajatele Eestis kehtivat miinimumpalka, on jaburad ning kõlavad kaotaja kibestumusena,» ütles ta.

Ossipi sõnul pole G4S kunagi vassinud oma töötajate palkadega ega kavatse seda teha ka tulevikus. «Meie majandustegevus on alati läbipaistev olnud. Tuginedes andmetele, mida on jaganud meiega praegu Eesti Raudtee objektidel töötavad turvatöötajad, julgen öelda, et G4Sis hakkavad nad saama suuremat palka,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles