Kuidas (lõpuks ometi) töölt lahkuda

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölt lahkumine.
Töölt lahkumine. Foto: SCANPIX

Olete tükk aega mänginud mõttega ameti mahapanemisest. Teel tööle kujutate ette oma viimast päeva tööl – kuidas marsite ülemuse kabinetti, ulatate talle lahkumisavalduse ja koristate viimast korda oma töölauda. Aga selleks ajaks, kui lift jõuab õigele korrusele, lõppeb fantaasia ja kõik jätkub samamoodi.

Tuleb tuttav ette? Kui nii, siis kas peaksitegi töölt lahkuma nii nagu ette kujutate? Võimalik, et vastus on «ei», kirjutab tehnoloogiaettevõtja Daniel Gulati HBRis.

Siin on tõde: otsus, et te tahate töökoha maha panna, on tegelikult esimene samm pikas protsessis ja mõttemängudes. Üle 70 protsendi ameeriklastest teeb tööd, mida nad vihkavad. Inimesed ei suuda loobuda oma senistest rollidest mitte sellepärast, et nad kardaksid niivõrd uut elukutset, rahalise olukorra muutumist või üldiseid majanduslikke olusid. Reaalne takistus on tegelikult meie enda peas – me mõtleme üle, kardame ebaõnnestumist ja eelistame otsustada lühiajaliste perspektiivide järgi.

Ärge tehke lahkumisotsust emotsiooni ajel

Esimene samm lahkumise teel on  oma karjääri analüüsimine ja läbi mõtlemine, mida töölt ära tulemine teile annab. Oluline on mõelda just pikaajaliste perspektiivide peale. Uuringud näitavad, et inimesed tähtsustavad liialt lühiajalisi eesmärke. Kui te otsustate tulla töölt ära, sest ülemus käib närvidele ja igapäevased ülesanded on tüütud, siis seda on natuke vähe, et töölt ära tulla. Inimesel on tööelu jooksul keskmiselt 10 korda võimalus töölt lahkuda ja iga taoline samm peaks teid tooma lähemale tegevusele, mida te tegelikult teha tahate.  

Loeb kalender, mitte tulemused

Näiteks üks analüütik pani ameti maha pärast seda, kui oli aasta ettevõttes töötanud. Kui otsustate lahkumise siduda töötulemusega a la  «ootan veel ära aastatulemused ja boonused, ootan veel ära kvartalitulemuse» jne, siis võite sattuda lõputusse ringi ning jäädagi rahulolematult mängima mõttega lahkumisest.

Lahkuge diskreetselt ja ilma suurema mölluta Facebookis

Kuigi võib tunduda väga ahvatlev postitada Facebooki teade oma lahkumisest, siis hoidke end tagasi, kuni olete uues kohas paigas. Töökoha vahetamine või oma firma alustamine sisaldavad riske ja kui te sel teel takerdute, siis levib info sotsiaalmeedias väga kiiresti. Te ei taha ju, et tutvusringkond ja sõbrad teie selja taga jutte levitavad, sestap ärge andke neile asjatult põhjust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles